Cultură la metru cub/ Mesaje cu tâlc, pentru susținerea artiștilor din Oradea, lipite in zona centrală a orașului

Intențiile CJ Bihor de comasare a instituțiilor artistice din Oradea generează inedite acțiuni de protest. După manifestul artistic susținut la sfârșitul săptămânii trecute de actorii de la Teatrele Regina Maria și Szigligeti, acum in zonele orașului in care se desfăsoara lucrari de refacere a pavajului, pe sacii cu dale, au fost lipite afișe cu textul 1 m3 de cultură.

Afișele care ironizează predispoziția administratiei locale de a investi mult mai mult in betoane decât în cultură sunt bilingve, in română și maghiară, așa cum a fost și protestul artistic din Piața Unirii și sunt tipărite pe cartoane colorate in nuantele folosite in siglele partidelor politice: galben-PNL, roșu-PSD, verde-UDMR, sau albastru-USR.

Pe de altă parte, la jumătatea acestei săptămâni, peste 50 de manageri ai celor mai cunoscute teatre din România au semnat un apel public în favoarea consolidării instituțiilor culturale din județul Bihor.

Solicităm autorităților administrației publice ale județului Bihor să se abțină de la orice demers care ar aduce atingere bunei funcționări a instituțiilor de cultură aflate în subordinea sa, cerând totodată autorităților publice cu prerogative în domeniu să vegheze ca accesul la cultură – garantat de dispozițiile art. 33 din Constituția României – să nu fie nici afectat, nici golit de conținut, în baza unor așa-zise „reforme” ale autorităților din Bihor sau din alte părți, articulate în grabă, cu necunoaștere și în evidentă desconsiderare a cerințelor unui domeniu pe care aceleași autorități ar trebui, de fapt, să îl apere, se arată în apelul celor mai cunoscuți manageri de teatre din România.

Distribuie informația
Alte știri