„Cultura și civilizația vinului în mediul universitar”, inițiativă fără precedent în România, lansată la Oradea

bsh

 „Cultura și civilizația vinului în mediul universitar” este o inițiativă fără precedent în România, care, spune universitarul orădean, Dorin Popa, ”se dorește a fi multiplicată și la nivelul altor comunități academice din țară, atât pentru profesori și studenți.”

bsh

În data de 6 iunie 2023, a avut loc Conferința de presă susținută de către Asociaţia pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului „Millésime” care a anunțat organizarea, în perioada 9 – 11 iunie 2023, în Cetatea Oradea, Salonul Vinurilor „Millésime”, cu 24 de crame şi 260 de vinuri prezentate, dar şi cu două evenimente în premieră: lansarea proiectului de cercetare „Civilizaţia şi Cultura Vinului în mediul universitar”, respectiv vernisajul primei Expoziţii de Artă Naivă de Origine Controlată.

”În 2010, am început primul proiect de Cultură și Civilizație a vinului împreună cu domnul Dorin Popa și sunt foarte fericit că proiectul a ajuns la cea de a V-a ediție. Locaţia unică în care se desfăşoară Salonul vinurilor, Cetatea Oradea, este unul din cele mai vizitate obiective turistice din oraş, care timp de trei zile va deveni punctul de atracţie al tuturor iubitorilor de bun gust. Salonul este recunoscut la nivel național unde participă crame importante din țară, branduri de vinuri de calitate, și ne bucurăm și de un public generos”, afirmă Cristian Drimba , membru fondator al Asociației pentru Cultura şi Civilizaţie a Vinului .

Cramele vor veni, iar masterclassurile pregătite sunt foarte importante pentru vizitatorii care doresc să afle mai multe lucruri despre vin. Ei vor avea posibilitaea să deguste cele mai noi vinuri la standurile producătorilor și importatorilor, să discute cu profesioniști din domeniu despre cele mai noi tendințe și să afle povestea din spatele fiecărui vin.

Feteasca Albă va fi în centru acestui Salon și, bineînțeles, speaker va fi domnul Dorin Popa. Apoi, Dan Balaban va aduce o trilogie în degustări comparative foarte interesante pe care le adue DAVINO. Urmează un Masterclass de Champagne, care știm că este mereu o provocare. Speaker va fi Imre Azakacs-Orha, primul speaker WSET din România. Iar, cel de-al IV-lea speaker este Ovidiu Bozga de la ReWine care ne va dezvălui o altă față a Americii viti-vinicole.

 Chiar Bihorul începe să își schimbe atitudinea față de vin. Comunitatea din care facem parte a trecut prin majore schimbări în ultimii ani. Spațiul public, comunitatea, turismul, cultura și bunul gust au ajuns să fie referințe la nivel național.

Iată cum am ajuns la minunatul proiect „Civilizaţia şi Cultura Vinului în mediul universitar”, care se adresează, în primul rând studenților, dar și cadrelor didactice. Acesta va începe în luna octombrie, odată cu anul universitar.

”Ceea ce ne propunem este, ca un prim pas, să diseminăm în rândul studenților chestionare care ne vor ajuta să aflăm câte cunoștințe au studenții despre vin, care este relația lor cu vinul pentru a putea, apoi, să organizăm conferințe în cadrul cărora să îi ajutăm pe tineri să aibă o relație intimă cu vinul. Nu vom bea vin, nu aceasta este intenția noastră, dar lecția pe care le-o vom oferi studenților și cadrelor didactice  este că vinul înseamnă aliment, geografie, istorie, religie și ritual de servire.

Studenții care vor păși în salonul nostru vor primi informații care-i va ajuta să înțeleagă calitatea. Un om educat știe să plătească un vin de calitate. La Universitatea din Oradea, primul nostru partener universitar ne vom strădui ca prin conferințele organizate să-I introducem pe cei interesați în arta vinului, să intre în zona senzorială a vinului și să înțeleagă eleganța savurării vinului”, a declarat Dorin Popa.

”La Oradea s-a realizat primul proiect Millésime, un proiect de cercetare. Vom încerca, apoi, să abordăm și alte centre universitare și mărturisesc, la Consiliul Național al Rectorilor de la Universitatea din Oradea, am purtat discuții cu unii dintre rectori interesați de acest concept. Repet, nu dăm doar de băut, ci trebuie să învățăm oamenii ce înseamnă calitatea. Cu vinul nu te oprești la prima iubire. Ca să înțelegi trebuie să înțelegi trebuie să experimentezi”, confirmă domnul Dorin Popa.

”Ca o noutate vom oferi povești despre vin care vorbesc despre pământ, zonă, industrie și hărți ale vinului și vom lansa o provocare pentru Oradea și anume să găsim povești de calitate pentru a putea intra în posesia a 20 de hărți care vor intra la licitație pentru a spijini Fundația Neșu. Iată, că anul acesta, în cadrul acestui salon avem și un obiectiv de caritate.

Ca o concluzie a acestei întâlniri ar fi că vinul este un aliment cu memorie și drept de autor.

Partenerii care stau alături la acest proiect și cu ajutorul cărora se vor tipări 2 cărți folositoare pentru studenții curioși de arta vinului sunt firmele Recaș, Cotnari, Jidvei și Sumi Agro.

Distribuie informația
Alte știri