Cum a fost al doilea an de pandemie pe piața muncii din Bihor? Programele AJOFM care au salvat zeci de mii de bihoreni în 2021/ VIDEO

2021 a fost plin de provocări pe piață forței de muncă din Bihor, dar în același timp a fost și anul revenirii acesteia. Dacă în ianuarie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă erau înregistrate circa 6000 de pesoane fără serviciu, 12 luni mai târziu numărul acestora a coborât până la 3500. Rata șomajului a scăzut astfel de la 2,6 – 2,7 până la 1,2%.

Cum s-a reușit relansarea? „2021 a însemnat pentru AJOFM Bihor simultan formare profesională, dar și acordare de stimulente, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, explică directorul instituției, Békési Csaba.

Șomajul tehnic a fost solicitat anul trecut de peste 2000 de angajatori pentru aproximativ 15.000 de persoane comparativ cu 2020 când același sprijin fusese solicitat pentru 50.000 de angajați.

O altă măsură aplicată pentru susținerea antreprenorilor bihoreni a fost reducerea programului de lucru, după exemplul german Kurzarbeit. 1.500 de societăți care din diferite motive nu au putut să le dea de lucru salariaților timp de 8 ore au solicitat înscrierea în acest program pentru aproape 30 de mii de angajați. Pentru timpul nelucrat, aceștia au fost plătiți doar cu 75% din salariu iar banii au fost rambursați apoi de AJOFM.

Dacă la început, Kurzarbeit a fost solicitat de angajatori pentru a suplini lipsa șomajului tehnic, în ultimele două trimestre, acest model a fost aplicat de firmele care aveau probleme din cauza crizei materiilor prime.

Kurzarbeit va fi în vigoare și în acest an, cel puțin în primele luni.

Legea spune că această măsură va fi valabilă încă 3 luni după ridicarea stării de alertă. În plus, șomajul tehnic a fost reluat din 20 ianuarie 2022, a completat directorul AJOFM.

Pe de altă parte, AJOFM Bihor a organizat în 2021, 20 programe de formare profesională la care au participat 359 de șomeri. Cele mai căutate au fost cele de inspector resurse umane, agent de securitate și agent de vânzări. Au fost și două cursuri inedite: unul de fotograf, altul de specialist în coaching.

Distribuie pentru prietenii tăi:
Alte știri