Cum a fost sărbătorită Ziua Orașului/ Regal de festivități la Oradea

Manifestările dedicate Zilei Orașului Oradea au debutat cu ședința festivă a Consiliului Local, deschisă prin intonarea Imnului Național al României și rugăciunea rostită de Preasfinția Sa Sofronie Drincec, episcop ortodox al Oradiei.

După premierea olimpicilor orădeni și a profesorilor coordonatori de către primarul Florin Birta și viceprimarul Marcel Dragoș, a urmat alocuțiunea prof. univ. dr. Gabriel Moisa privind însemnătatea evenimentului istoric.

Un moment emoționant l-a reprezentat dezvelirea plăcilor comemorative cu delegații orădeni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, urmată de slujba de sfințire a acestora de către episcopul ortodox Sofronie Drincec și preotul militar Mircea Ioniță. Plăcile comemorative sunt amplasate în foaierul din fața sălii Traian Moșoiu a Primăriei Oradea.

A urmat apoi deplasarea oficialităților și a tuturor invitaților spre Piața Unirii, la Statuia Regelui Ferdinand I.

Astfel, într-un cadru festiv, a avut loc salutul drapelului de luptă, urmat de intonarea Imnului Național al României, în prezența primarului Florin Birta, a viceprimarului Marcel Dragoș, secretarului municipiului, Eugenia Borbei, prefectului județului Bihor, Dumitru Țiplea, președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan, vicepreședintelui Consiliului Județean, Călin Gal, senatorului Arina Moș, episcopului ortodox, Sofronie Drincec, episcopului greco-catolic, Virgil Bercea, alți invitați fiind prezenți în piață.

Primarul, despre Oradea de ieri, de azi și de mâine

Primarul Florin Birta s-a adresat celor prezenți. Spicuim din discursul său: „Ziua Orașului reprezintă o ocazie potrivită pentru a reflecta asupra istoriei și de a ne recunoaște ca o comunitate. De a întări sentimentul de unitate și de mândrie prin faptul că aparținem unui oraș dinamic, în dezvoltare continuă, cu tot mai multe facilități și oportunități care îl fac atrăgător. Model de conviețuire multiculturală și multiconfesională, Oradea cu vocația sa central-europeană poate deveni un loc de elaborare pentru noi platforme economice și culturale. Niciunul dintre momentele aniversate azi nu au fost realizate fără sacrificii. Noi, orădenii de azi, suntem  rezultatul cursului sinuos al istoriei, al alegerilor și al sacrificiilor pe care cei dinaintea noastră le-au făcut, la fel cum copiii noștri vor reprezenta transfigurarea a ceea ce noi vom alege să facem din orașul nostru.

Deși generația noastră nu este obișnuită să îmbrățișeze ușor asumarea sacrificiilor, momente ca cele de azi ne reamintesc că istoria o scriem noi, fiecare generație, chemați fiind să răspundem și să depășim provocările  de care, iată, nu duc lipsă nici vremurile pe care le trăim azi. Suntem nevoiți să acceptăm faptul sacrificiile și renunțările nu sunt opționale, ci doar trebuie să le găsim sensul just și să acționăm în consecință, cu responsabilitate.

Făcând o comparație cu anul 1918, cred în valoarea patriotismului ca generator de demnitate. Nu cred, însă, în patriotismul confiscat de grupuri care insultă sau fluieră și recurg la atitudini ieftine, suburbane”.

Ceremonialul a continuat cu festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori, urmat de defilarea detașamentului de onoare.

Din partea Primăriei Oradea au depus o coroană de flori primarul Florin Birta, secretarul municipiului Oradea, Eugenia Borbei și viceprimarul Marcel Dragoș.

Având în vedere că sărbătorirea Zilei orașului Oradea este dublată anul acesta de Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari, lângă statuia Regelui Ferdinand I a fost amplasată o casetă din sticlă ce conține obiecte de epocă: sabia, casca, decorații și tricolor precum cele purtate de Regele Ferdinand I, ce apar în imaginile de epocă.

Statuia Reginei, în mantie de flori

A urmat apoi deplasarea oficialităților spre Piața Regele Ferdinand I, la Statuia Reginei Maria.

Aici, istoricul Dragoș Ursu de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a rostit o  alocuțiune despre personalitatea Reginei Maria și dragostea pe care i-au purtat-o ardelenii: „Dragostea ardelenilor pentru regină și mai ales dorința lor de a o întâlni s-au făcut auzite imediat după momentul Unirii, astfel că încă din ianuarie 1919, în primele numere ale sale, Ziarul Alba Iulia titra o chemare simbolică către suverană: Mărire ție Regină cu minte și inimă de aur. Te așteptăm să vii. Când vei pune întâiul pas pe pământul Ardealului vor tremura de bucurie inimile noastre și lut ne vom face sub picioarele tale și fericiți vom fi, noi care ți-am văzut numai imaginea sufletului tău în cărțile scrise te așteptăm să vii să-ți vedem ochii ca florile și fața ca zorile. Vino în Ardeal, vino! Aici te chemăm noi, te cheamă pământul și umbrele sfinte. Ascultă-ne ruga, domniță cuminte cu inimă de aur”.

Reprezentanții instituțiilor locale și centrale au depus și aici coroane și buchete de flori.

O mantie din flori realizată de artiștii locali a îmbrăcat statuia Reginei Maria, inclusiv soclul, aceasta reproducând aproape identic mantia purtată de regină în Ziua Încoronării.

Festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori a continuat apoi la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, precum și la statuia avocatului orădean Aurel Lazăr. Aici, istoricul orădean prof. dr. Sorin Șipoș a rostit o alocuțiune despre rolul istoric jucat de Aurel Lazăr și ceilalți iluștri oameni politici ardeleni în urmă cu 104 ani. Ceremonialul s-a încheiat cu onorul muzicii militare și defilarea detașamentului de onoare.

De la ora 17:30, orădenii sunt așteptați în Piața Unirii la concertul susținut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj Napoca, condusă de It. Daniel Florin Munteanu.

Distribuie informația
Alte știri