Cum arată casa din Oradea în care s-a făcut primul pas spre Marea Unire

In mare secret, într-o casă din Oradea, se semna la 12 octombrie 1918 Declaraţiei de Autodeterminare a Românilor din Ardeal şi Ungaria, cunoscută şi sub numele de “Declaraţia de la Oradea” care proclama dreptul naţiunii române de a hotărî singură asupra soartei sale la viitorul congres de pace de după Primul Război Mondial.

O saptamana mai tarziu, textul era citit în parlamentul din Budapesta, iar in 30 octombrie se infiinta Comitetul National Roman.

Intalnirea care a schimbat istoria a avut loc într-o zi de sâmbătă in casa lui Aurel Lazar in prezenta lui Teodor Mihali, a lui Alexandru – Vaida Voevod, Ştefan Cicio Pop, Vasile Goldiş, Ioan Suciu, dr. Ioan Ciordaş, Ioan Nedelcu, Gheorghe Dobrin, dr. Nicolae Cornean etc.

În anul 1989 clădirea a intrat în patrimoniul public, ca monument istoric. După ample lucrări de restaurare, la 1 decembrie 2008 este inaugurat aici Muzeul Memorial “Aurel Lazăr”.

Distribuie informația

Sogema face angajări. Se caută muncitori calificați și necalificați pentru croit, călcat, cusut cu mașina și cusut manual. Informații suplimentare la numerele de telefon: 0359412081 și 0773964846

Alte știri