Cum arată cea mai nouă gradiniță din Oradea. Este primul complex grădiniță/creșă într-un parc industrial din România

„Tărâmul magic” și „Căsuța Prieteniei”, cea mai modernă grădiniță, respectiv creșă din Oradea, situate în Parcul Industrial I (str. Gh. Mărdărescu nr.12) au fost inaugurate astăzi, în prezenţa oficialităţilor, lucrările fiind gata în proporție de 100%. Unitatea de învățământ dedicată preșcolarilor își va deschide porțile din toamna acestui an.

La eveniment a participat, alături de primarul Florin Birta, și directorul general al ADR Nord-Vest, Marcel Boloș, care a declarat că noul centru este unicat la nivel național. „Aș vrea să felicit Primăria Municipiului Oradea și pe domnul primar pentru că au reușit să finalizeze un proiect care este unicat în România, întrucât este într-un parc industrial. Este o locație special aleasă pentru ca părinții și cei care lucrează în parcul industrial să-și aducă copiii aici, să fie aproape unul de celălalt, părinte-copil, astfel încât activitățile lor la locul de muncă și cele educaţionale ale copiilor să se poată desfășura în bune condiții. Centrul are un amplasament deosebit, dar în același timp are și o arhitectură frumoasă. Celelalte primării din țară sunt îndemnate să urmeze acest exemplu, mai ales că în următoarea perioadă de programare proiectele de acest gen vor fi susținute și finanțate”, a precizat Marcel Boloș.

În vederea fundamentării necesității acestei investiții, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a chestionat, în 2016, 15 companii mari din Parcul Industrial I de pe Calea Borșului. La momentul respectiv, 93,3% dintre acestea au considerat oportună amenajarea grădiniței și 86,6% a creșei. Asta în condițiile în care în Parcului Industrial I își desfășoară activitatea 45 companii, cu un număr de 4.943 angajați. Cât despre programul centrului, cele mai multe companii își doresc ca acesta să fie prelungit, chiar până la ora 18.

„Îi mulțumesc domnului Boloș pentru prezență, pentru că toată această investiție a fost realizată prin ADR Nord-Vest. Construirea, reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale pentru educația timpurie antepreșcolară și preșcolară la nivelul municipiului duce la creșterea egalității de șanse și de gen prin sprijinirea revenirii în câmpul muncii a părinților. De asemenea contribuie la prevenirea formelor de sărăcie accentuată prin scăderea numărului de gospodării cu venituri reduse, întrucât părinții au șansa să-şi lase copiii într-un mediu instituțional și să intre în câmpul muncii”, a declarat primarul Florin Birta.

Imobilul are un regim de înălțime de P+1E, funcțiunile fiind separate atât pe niveluri, cât și în cadrul aceluiași nivel. Creșa are acces separat față de grădiniță și se întinde doar pe parter, pe aproximativ o jumătate din suprafață, împreună cu spațiile conexe dedicate (cabinet medical și izolator). Grădinița se întinde atât pe parter cât și pe etaj, accesul făcându-se separat. Spațiile dedicate zonei administrative și de birouri sunt grupate și poziţionate în capătul holului principal, pentru a facilita accesul personalului grădiniței/creșei atât la sălile de grupă, cât și la spațiile de joacă exterioare.

Unitatea are 120 de locuri, 40 dintre ele pentru învățământul antepreșcolar și 80 pentru învățământ preșcolar.

Designul interior realizat este unul tematic, pentru a crea un cadru cat mai atractiv și familiar pentru copiii care vor frecventa atât creșa, cât și grădinița.

Lucrarea a fost executată de asocierea formată din Drum Asfalt SRL (lider de asociere – 90%), Trameco SA (asociat – 8,36%) și SC Novartis SRL (asociat – 1,64%). Valoarea acestor lucrări a fost de 6.153.053,84 lei fără TVA.

Distribuie informația
Alte știri