Cum ați vrea să se schimbe cartierul Nufărul I? Orădenii sunt invitați să se pronunțe cu privire la planul de regenerare urbană a zonei

Orădenii sunt așteptați să își spună părerea cu privire la viitoarele amenajări din cartierul Nufărul I în cadrul. În acest sens, începând de azi 30 martie și până pe 24 aprilie pot intra pe site-ul oradea.ro, de unde vor putea accesa chestionarul online dedicat consultării publice.

Cartierul Nufărul I va intra într-un amplu proces de regenerare urbană, orădenii putând să își spună părerile prin completarea unui chestionar care va fi disponibil atât online cât și printat. Este vorba despre zona delimitată de străzile Constantin Noica – Bumbacului – Morii – respectiv bulevardul Nufărul.

22 de milioane de euro alocate prin POR pentru regenerare urbană

„Pregătim proiecte de regenerare urbană a cartierului Nufărul I. Vrem să dăm startul unei perioade de consultări a populației pe această temă. Partea financiară de regenerare urbană pe care municipiul Oradea o are pe fonduri europene va fi folosită în acest cartier. Este un cartier în care municipalitatea nu a mai investit de peste 10 ani, pentru că am avut proiectul Nufărul Geotermal pe care am încercat să-l implementăm, ne-am judecat și în sfârșit suntem în faza de implementare. La finalul acestui an, teoretic, proiectul Nufărul Geotermal ar trebui să fie implementat. Astfel vine rândul să și reabilităm zonele dintre blocuri”, a precizat primarul Florin Birta.

Potrivit acestuia, pentru perioada următoare de finanțare pe Programul Operațional Regional, Oradea are o sumă prealocată de 60,3 milioane de euro, însemnând 9.3 milioane de euro pentru spații verzi, 11 milioane de euro pentru regenerare urbană și 40 de milioane de euro pentru mobilitate urbană.

„Am fost anunțați, oficial, că sumele se vor dubla până la 200%, asta înseamnă că prealocarea va fi de 120 de milioane de euro pentru Oradea, adică 18,4 milioane de euro pentru spații verzi, 22 de milioane de euro pentru regenerare urbană și 80 de milioane de euro pentru mobilitate. Vom putea depune proiect până la 300%, în cazul în care alte județe nu vor folosi banii aceștia, vor fi redistribuiți către județele care folosesc acești bani.

Vom avea 22 de milioane de euro bani siguri prealocați municipiului Oradea pentru proiectele de regenerare urbană a zonei Nufărul. Ne propunem ca în ședința de Consiliu Local de luna viitoare să aprobăm masterplanul pentru Nufărul I, după consultările cu populația”, a mai punctat primarul Florin Birta.

Chestionar online

Orădenii își pot spune părerea despre stadiul actual al cartierului și necesitățile de dezvoltare viitoare din punctul lor de vedere în cadrul Proiectul de Regenerare Urbană (PRU) Nufărul 1.

În același timp, vor putea vizualiza propunerea preliminară, bazată pe concluziile studiilor urbanistice realizate în ultimele 9 luni de către Direcția Arhitectului Șef, prin intermediul firmei de proiectare care se ocupă de documentație.

„Am formulat un chestionar prin care vrem să aflăm opiniile cetățenilor despre toate disfuncționalitățile pe care le are zona din punctul lor de vedere. Vorbim de o zonă cu o densitate foarte mare, aproximativ 17.000 de locuitori, iar principala problemă o reprezintă lipsa locurilor de parcare, astfel că elementul central ar trebui să fie o parcare pe 3 nivele, mai deosebită. Se vor desfășura suprafețe de parcare în rampă, iar deasupra va fi un spațiu verde, un parc. În urma consultărilor se vor centraliza toate propunerile și opiniile cetățenilor, în așa fel încât soluția finală a planului de regenerare urbană să reflecte și dorința locatarilor din zonă. Vrem să dăm spații atât celor vârstnici cât și copiilor, spații care acum nu există. Spațiile lor sunt invadate de mașini sau de gazon neîntreținut”, a spus Radu Fortiș, directorul Instituției Arhitectului Șef.

Pe site-ul www.oradea.ro este disponibil un chestionar care are 10 câmpuri, 9 dintre acestea fiind obligatorii. Cel de-al zecelea câmp este liber, în cadrul lui putând fi transmise sugestiile din partea respondenților. Chestionarul va fi printat și distribuit către asociațiile de proprietari din zonă, care la rândul lor îl vor transmite cetățenilor.

Cele 3 direcții majore sunt:

1. Dezvoltarea/restructurarea spațiului verde existent pentru a oferi spații adecvate tuturor vârstelor, mobilate cu vegetație, mobilier urban favorabil activității.

2. Dezvoltarea/restructurarea traseelor auto/pietonale, încurajarea deplasării pietonale, asigurarea mobilității adecvate tuturor categoriilor de vârstă;

3. diversificarea activităților din interiorul cartierului pentru asigurarea unor spații de socializare, culturale, comerciale etc., în vederea acoperirii nevoilor locale raportat la tipologia cartierului.

În paralel se va desfășura și o consultare a tuturor deținătorilor de rețele.

Distribuie informația
Alte știri