Cum au marcat maghiarii din Oradea ziua de 15 martie. Bulevardul Republicii iluminat cu sute de torte

Pe data de 15 martie maghiarii de pretutindeni celebrează una din cele trei sărbători naționale ale Ungariei, marcand izbucnirea revoluției din 1848, un eveniment foarte important din istoria Ungariei, considerat fundamental pentru identitatea națională a poporului vecin.

In acest an, UDMR a organizat, in Oradea principalele manifestari iar la ele a participat inclusiv vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt.

„15 Martie este sărbătoarea independenţei şi a existenţei maghiarilor de pretutindeni. Existenţa maghiarilor înseamnă că avem dreptul la drepturi care să ne ajute să ne menţinem identitatea. Maghiarii nu au cerut vreodată un altfel de lucru care să nu existe în Uniunea Europeană… Cred că românii şi maghiarii sunt creaţi ca să conlucreze împreună, iar acum la aceste alegeri europene, întrebarea este dacă ne putem păstra această gândire creştină şi direcţie europeană. Maghiarii şi românii trebuie să conlucreze. Mâna noastră este întinsă.”, a declarat presei Semjén Zsolt.

Ceremoniile dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni au început vineri, înainte de masă, cu depuneri de coroane la monumentul din Episcopia Bihor, la Biserica Reformată din Rogerius şi în Cimitirul Municipal din Oradea, la mormântul revoluţionarului paşoptist polonez Kazimir Rulikowski, precum şi la bustul lui Nicolae Bălcescu din parcul cu acelaşi nume.

Principalele momente ale festivităţilor s-au desfăşurat, în timpul serii, la statuia lui Szacvay Imre din Piaţa Libertăţii, unde au fost citite mesajele premierului României, Viorica Dăncilă, şi al Ungariei, Viktor Orban, cu discursuri ale unor oficiali locali şi ale liderilor UDMR.

Au luat cuvântul preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt şi preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön.

De la statuia lui Szacvay, cei peste o mie de participanţi au parcurs un marş comemorativ cu făclii prin centrul Oradiei, pe traseul strada Iosif Vulcan – strada Republicii, până la bustul poetului revoluţionar Petőfi Sándor din Parcul Petőfi pentru a depune şi aici coroane de flori.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri