Cum au reuşit doi jurnalişti de televiziune să descopere locuri neştiute din România magică. Articolele lor au devenit virale

Au călătorit în zeci de ţări din toată lumea, au adunat ponturi, şi au scos la lumină locuri magice sau peisaje care-ţi taie respiraţia. Şi-au dorit să inspire oamenii să călătorească, să descopere o Românie magică, o Românie de poveste, dar şi locuri exotice. Şi au reuşit.

În urmă cu fix un an, Laura Vereha și Sebastian Secan, doi jurnaliști de televiziune, au lansat “Călător în bascheţi”, un site dedicat iubitorilor de călătorii, celor care doresc să descopere locuri neştiute din România magică, sau să afle ponturi despre vacanţe din diferite colţuri ale lumii. A ajuns să fie unul dintre cele mai citite site-uri de travel din România, cei doi demonstrând că visurile se construiesc din lucruri mărunte.

Primul articol le-a adus şi primul succes viral, astfel că cititorii i-au urmat încă de la primul material, iar acum vor să călătorească și să descopere ce e în jur.

“Top 10 pensiuni de care n-ai auzit, dar în care te vei simți ca în rai”, s-a ales cu peste 26.000 de distribuiri și likeuri pe Facebook și peste 100.000 de vizualizări. Cel mai citit articol, “Top 10 piscine fabuloase”, a adunat 658.000 de accesări, iar într-un an au reuşit să adune 2.4 milioane vizitatori unici pe site, 3.8 milioane vizite, 100.000 followers pe @Facebook, şi 8.500 follers @Instagram.

43 de ţări în bascheţi

“Să tot fie de 20 de ani de când descopăr lumea și încă mai am multe de văzut și de învățat. Sunt din Bucovina, adoptată azi de București. Îmi împart timpul între muncă și avioane. Vreau să înțeleg lumea dincolo de viața de zi cu zi”, spune Laura despre ea.

Sunt ardelean din Carei, mutat la București. Nu stau locului o clipă, vreau să plec oricând și oriunde. Azi mă întorc dintr-o deplasare din Apuseni, iar, mâine, îmi rezerv un bilet pentru două zile în Italia. Mă întorc și o iau de la capăt: azi în vârf de munte, mâine pe o plajă din Tel Aviv. Pentru mine, călătoriile sunt o provocare. Dacă în viața de zi cu zi, ești previzibil și repetitiv: știi de azi cam ce te așteaptă mâine, parcurgi cu ochii închiși drumul până la muncă, cunoști deja discuțiile dimineața la birou, atunci când pleci departe, înveți multe de la oamenii pe care-i cunoști pe drum și de la locurile pe care le vezi. Și da, viața mea este pe drumuri și o iubesc. Iubesc să văd locuri în care nimeni nu a mai ajuns. Iubesc să vorbesc cu oamenii și să le aflu poveștile. Călătoresc mult și cu bani puțini. Asta vreau să te învăț și pe tine: cum să îți găsești biletul de avion cu 90 de lei și cazare cu 50 lei”, punctează Sebastian.

Împreună au vizitat 43 de ţări, iar proiectul “Călător în bascheți” a existat încă de acum 6 ani, sub o altă formă, însă. Era blogul personal al Laurei și se axa mai mult pe destinațiile din Asia. Apoi a apărut ideea unui rebranding și de a-l duce la un alt nivel, din nou pe piață. Cu alte cuvinte, să făcă lucrurile profi, dar fără să umbrească în vreun fel plăcerea de a scrie.

Blogul l-am primit cadou de ziua mea de la o prietenă care știa cât sunt de împătimită să călătoresc, ca un imbold să și scriu despre locurile frumoase pe care le-am vizitat până atunci. Atunci nu m-am prea ocupat de el, până anul trecut când a venit Sebi la mine și mi-a propus să facem din “Călător în bascheți” un proiect mai mare. Atunci l-am mutat pe o altă platformă și am dat de fapt drumul cu adevărat blogului”, afirmă Laura.

Secretul succesului

Nu au investit niciun leu în publicitate, fiind surprinşi să vadă că pot creşte un proiect organic și cu un conținut de calitate.

Atât eu cât și Laura, colega mea, suntem doi călători, unul mai mult în România, altul pe afară. Ea iubește țările exotice, eu România. Când am pornit nu ne-am gândit că va fi un proiect de succes, că va fi citit, nu am avut un public țintă, am vrut să le arătăm în primul rând ca România e o țară super faină și în ciuda concepțiilor formate despre ea, să arătam oamenilor că sunt locuri super faine care arată ca afară sau mai fain.”, afirmă Sebastian.

Cele mai de succes poveşti au fost cele despre România, o Românie magică pe care au descoperit-o de-a lungul anilor în călătoriile lor şi pe care au ales să o aratașa cum nu prea a mai fost prezentată până acum.

 

“Propunem locuri speciale, pe care puțini le știu. Cu asta vrem să facem diferența, să le arătăm românilor locuri de care nu au auzit, pe care nu le vezi în toate materialele de promovare, dar care sunt extraordinare și merită vizitate și promovate”, explică Sebastian.

În proporție de 99% toate locațiile despre care au scris, fie pensiuni, fie piscine, sunt locuri prin care au trecut, pe care le-au văzut. Restul de 1% au fost analizate extrem de bine.

Pe viitor îşi doresc să continue să inspire, să facă lucrurile la fel ca până acum: cu drag de scris, de călătorit ”altfel”, în locuri mai puțin știute.

Distribuie informația
Alte știri