Cum pot călători românii în Ungaria. Anunțul MAE

Accesul cetățenilor români pe teritoriul Ungariei este permis doar în următoarele condiții:

1. posedă un drept de ședere legal în Ungaria (temporar sau permanent), împreună cu o carte de adresă (lakcim kartya).

2. sunt membri de familie ai unor cetățeni ungari care revin acasă împreună cu aceștia din urmă.

3. posedă pașapoarte diplomatice și de serviciu sau sunt membri ai unor organizații internaționale.

Carantina pentru aceste categorii de cetățeni este de 14 zile. Membrii corpului diplomatic intră în carantină doar dacă prezintă simptome de îmbolnăvire cu COVID-19.

Pentru lucrătorii sezonieri:

Este permisă intrarea pe teritoriul ungar a lucrătorilor sezonieri din țările vecine. Din România se permite intrarea pe la punctul de frontieră Nădlac, cu înștiințare prealabilă din partea angajatorului (cu 48 de ore înainte) prin transmiterea unui e-mail la poliția de frontieră. Lucrătorii sezonieri trebuie apoi să prezinte la frontieră o copie a înștiințării. De asemenea, aceștia trebuie să prezinte contractul de muncă în original care atestă domeniul de activitate, locul de desfășurare a activității și perioada pentru care contractul a fost încheiat.

Pentru lucrătorii transfrontalieri:

1. Persoanele vor prezenta la controlul de frontieră în mod obligatoriu un contract de muncă, titlu de proprietate sau alte documente echivalente care atestă faptul că acestea tranzitează frontiera de stat în interes profesional sau pentru desfășurarea de activități agricole sau comercializarea de produse alimentare.

2. Lucrătorii transfrontalieri sunt exceptați de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare dacă, la intrarea în România din Ungaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.

De asemenea, este permis tranzitul cetățenilor români. Astfel, în continuarea măsurilor dispuse pentru fluidizarea traficului la granița dintre România şi Ungaria, începând de vineri, 29 mai, ora 07.00 (ora României), participanţii la trafic pot ieşi din ţară prin punctele de trecere a frontierei operaţionale la graniţa cu Ungaria în regim permanent (24/24 h), în vederea intrării pe teritoriul statului vecin sau tranzitării spre alte state din vestul Europei. Totodată, autorităţile ungare au comunicat faptul că aceleaşi condiţii sunt valabile şi pentru persoanele care călătoresc din Europa de Vest, după ora 21.00.

La graniţa comună sunt operaţionale, atât pe sensul de intrare în ţară cât şi pe cel de ieşire, 11 puncte de trecere a frontierei pentru efectuarea formalităţilor de control.

Pentru traficul de persoane şi camioane sunt operaţionale, în funcţie de specificul fiecărui punct, următoarele puncte de trecere a frontierei: T.F. Petea – judeţul Satu Mare; T.F. Urziceni – judeţul Satu Mare; T.F. Valea lui Mihai – judeţul Bihor; T.F. Borş – judeţul Bihor; T.F. Vărșand – judeţul Arad; T.F. Turnu – judeţul Arad; T.F. Nădlac I – judeţul Arad; T.F. Nădlac II – judeţul Arad.

De asemenea, prin celelalte puncte de trecere deschise la graniţa comună se va permite doar traficul lucrătorilor transfrontalieri: T.F. Salonta – judeţul Bihor; T.F. Săcuieni – judeţul Bihor; T.F. Cenad – judeţul Timiş.

Se recomandă tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internaţional la graniţa de vest, astfel încât să fie evitată suprasolicitarea unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Distribuie informația
Alte știri