Cum s-a reindustrializat Oradea. Secretele expansiunii orasului, dezvaluite de managerul care a pornit motorul economiei locale. Video

Diferentele sunt uriase. In mai putin de 10 ani, Oradea a atras investitii de aproape 300 milioane euro in primul parc industrial al orasului, pe locul fostei statiuni pomicole.  Implementarea si dezvoltarea proiectului i-au revenit Deliei Ungur,  fosta sefa a serviciului buget din Primarie.

Reidustrializarea ..pe scurt

Intr-o perioada in care industria orasului era la pamant si se producea doar in lohn, Delia Ungur a fost transferata de primarul Ilie Bolojan, mai intai, la Zona Metropolitana Oradea iar apoi a condus societate de parcuri industriale Oradea.

Doi ani am lucrat singura. Am gandit regulamentele, am infiintat societatea administrator, am intocmit contractele, si am pregatit terenul, apoi am angajat un jurist, a urmat un economist si cativa ingineri„, spune Delia Ungur.

Rezultatele:

Pana in 2017, in primul parc industrial s-au atras investitii private de aproape 300 de milioane de euro, in constructii, utilaje si echipamente. S-au creat 6 mii de locuri de munca noi si in fiecare an veniturile din impozitul de salarii a crescut accelerat.

Reprosurile

Mi s-a reprosat de catre administratia publica faptul ca am condus ADLO ca pe o companie privata.”

Ruptura

Am fost obligata sa plec de la ADLO. A fost un an si jumatate in care am rezistat eroic, in care mi-am pierdut sprijinul politic pentru proiectele pe care le implementam, care nu erau proiectele mele ci erau ale orasului„.

Dupa expirarea mandatului la conducerea ADLO,  directorul a cerut organizarea unui concurs pe criterii transparente.  Delia Ungur s-a judecat in ultimele luni cu Primaria si Consiliul Local Oradea si a castigat procesul in prima instanta.

Fostul director ADLO conduce acum o firma din Germania care construieste o noua fabrica in Oradea.

Distribuie informația
Alte știri