Cum sa gestionam perioada in care ne aflam? Cateva idei pentru tine parinte

Cu totii trecem printr-o perioada mai putin prielnica, astfel in acest context, putem spune ca si copiii simt aceasta schimbare ca pe un factor de anxietate, neintelegere si chiar frustare.

Desigur, ca si noua ca adulti poate ne vine greu uneori sa stam mai mult timp inchisi in casa, asta in masura in care personalitatea noastra este una extroverta, sau poate doar  iubesti miscarea in aer liber  de orice fel ar fi ea, chiar si pentru o alta persoana care de regula sta mai mult timp  in casa parca  si acesta simte la un moment dat nevoia sa iasa la aer.  Indiferent cum reusesti tu ca si adult sa gestionezi situatia, imagineaza-ti cum este pentru un prichindel sau pentru un adolescent sa stea doar in casa.  In special pentru copiii  care sunt plini de energie, isi doresc activitati variate si in medii cat mai diferite, iar situatia de fata poate sa aduca neintelegeri, frustrari  si suparari.

Insa ține de tine, draga parinte, cum reusesti prin puterea ta de super mamica, tatic, bunica si bunic sa gestionezi situatia. Tocmai de aceea iti propun niste idei prin care sa profiti la maxim de aceasta  perioada, din care fiecare sa aiba de castigat.    

  1. Priveste situatia ca pe un moment unic de petrecere alaturi de cei dragi – stiu ca poate suna a cliseu, insa din cauza vitezei in care suntem zilnic, cu munca, gradinita/ scoala, teme, cumparaturi, treburi casnice, parca ne ramane putin timp sa fim impreuna cu familia. Acum este momentul sa povestim, cate-n luna si in stele. Sa ne bucuram de faptul ca suntem impreuna.
  2. Mentine rutina zilnica-  ca sa nu existe o mare discrepanta intre cum era programul familiei inainte si cum este cel de acum, ar fi ideal ca sa se tina cont de acelasi program. Acest aspect va face mult mai usor trecerea la momentul cand vom intra in activitatile zilnice si nu ne vom simti lipsiti de vlaga sau sa ne obinuim cu greu cu noul program. Incearca sa mentii pe cat posibil activitatile obisnuite cum ar fi  sa te trezesti la aceesi ora, sa efectuezi impreuna cu familia niste exercitii de energizare, sa aveti activitati intelectuale, mese regulate, apoi o serie de jocuri sau treburi casnice care sa-i implice si pe copii mai mari, iar seara sa fie una de film. Desigur situatia poate ca este altfel pentru aceea dintre voi care muncesc de acasa sau care au scoala on line. In acest caz deja vorbim de un program bine stabilit
  3. Fiti pozitivi, veseli si cu multa voie buna- atitudinea este cea care ne poate creiona starea. Incearca sa te focusezi pe activitati care va plac tie ca parinte dar si copilului, implica-l, arata-i si invata-l lucruri noi. Mai tarziu sigur isi va aminti cu placere de ce l-ai invatat. Poate pe viitor sa fie mult mai implicat in ceea ce îi vei cere. Ascultati muzica, cantati si dansati, inventati jocuri, acestea din urma sunt un izvor de cunoastere pentru cei mici, deoarece prin joc isi dezvolta capacitatile cognitive, sociale si cele de dezvoltare personala. Aminteste-ti,  copilul invata de la adulti prin imitatie si exemplul propriu, asa ca avand un adult cu o gandire pozitiva in preajma sa, va deveni  la randul sau o persoana care va privi partea plina a paharului
  4. Deconecteaza-te de la bombardamentul media- chiar daca perioada este de o astfel natura incat sa fii mereu cu ochii la ultimele stiri , crede-ma iti va spori gradul de anxietate. Incearca sa te rupi pentru cateva ore sau sa pornesti televizorul  seara  cand cei mici sunt la culcare. Cu cat petrecem mai multe ore in fata televizorului cu atat ne incarcam de efectele negative ale acestuia.
  5. Incearca sa te reconectezi cu copilul sau adolescentul tau – poate nu ai mai avut o discutie lunga de ceva timp cu el/ea acum este momentul sa-i acorzi toata atentia sa-l pui pe el pe primul loc. Da-i sansa sa te invete si el poate un joc, sau ce mai este nou in moda, filme, muzica, carti. Realizati activitati impreuna care ii plac si lui sau propuneti seri tematice in care fiecare sa vina cu o idee de activitate, poate sa fie seara de prezentat lecturile preferate, sau artistii, ori jocurile noi aparute. Fa-i mici suprize, fie ca este desertul lui sau poate un lucru indragit pe care si-l doreste. Jucati-va de-a scoala, de-a cumparaturile, sau orice alt joc social.
  6. O gura de aer curat- stim cu totii ca restrictiile inseamna a sta in casa insa 30 de minute de aer curat te va oxigena, fie ca deschizi larg fereastra, dai o tura prin zona unde locuiesti sau mergi sa-ti cumperi ce ai nevoie de la magazinul de la  coltul strazii, toate reprezinta niste activitati necesare si care va mentin in functie.
  7. In speranta ca ti-am fost de  folos imi doresc ca dupa acesta perioada tu si familia ta sa va reamintiti cu ganduri bune timpul pe care l-ati petrecut impreuna. Poate ca ceea ce ati facut impreuna azi va duce la construirea unei legaturi puternice intre membrii familiei in viitor.

Andreea Boldica, psiholog

Distribuie informația
Alte știri