Cum să ieși la pensie la 25 de ani. O emisiune TV despre independența financiară stârnește critici și controverse

Show-ul prezintă exemplele unor belgieni care s-au pensionat foarte devreme, mulțumită unor investiții profitabile – aparent o filosofie a mișcării FIRE, pornită din SUA și extinsă și în Belgia. Criticii spun că emisiunea nu respectă însă spiritul mișcării și că, de fapt, îndeamnă tinerii să facă pași riscanți, scriu cotidianul francez Le Monde și ziarul belgian De Morgen.

Emisiunea „FIRE: la pensie mai devreme”, difuzată de televiziunea publică belgiană de limbă flamandă VRT, ar fi trebuit să inspire tinerii să fie mai independenți din punct de vedere financiar, dar s-a lovit de la bun început, din luna august, de controverse, potrivit ziarului De Morgen.

Criticile au continuat după difuzarea mai multor episoade. „FIRE”, inspirată de autorii Vicki Robin și Joe Dominguez, care au publicat cartea „Your Money or Your Life” (2008), este o mișcare care se răspândește din Statele Unite și care are deja câteva mii de adepți în Belgia.

Unul dintre principiile FIRE (acronim pentru Financial Independence and Early Retirement – Independență Financiară și Pensionare Anticipată) este că e posibil să te retragi imediat ce acumulezi un venit de 25 de ori mai mare decât cheltuielile tale anuale, scrie Libertatea.

Distribuie informația
Alte știri