Cum se distrau tinerii orădeni în comunism. În Cetate s-a deschis singura expoziție din România dedicată discotecilor din anii ’70-’80. VIDEO

Aproximativ 200 de orădeni au participat, miercuri seară, în Cetatea Oradea la vernisajul primei expoziții permanente dedicată discotecilor din anii comunismului : „Discoteca anilor ’70-’80” , organizată de Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural .

„Ce au reprezentat discotecile în anii ’70-’80”, „Care era atmosfera din discotecile orădene?”, „Cum se făcea rost de muzică?”, „Cum scăpai de cenzură?”, sunt doar câteva dintre întrebările la care organizatoarea expoziției, dr. Cristina Liana Pușcaș, a căutat răspuns în încercarea de a creiona imaginea unei realități deloc documentată în România postcomunistă.

Obsesia dr. Cristina-Liana Pușcaș pentru adevăr și precizie se îndreaptă ca un giroscop spre fiecare aspect al istoriei comunismului în România. Așa s-a născut expoziția ”Discoteca anilor 1970-1980 ”, deoarece pentru tinerii acelor ani muzica şi dansul în anumite spații, însuflețite de DJ-ei reprezenta singura supapă de liberate, agreată cât de cât și de mai marii vremii.

O contribuție esențială în realizarea expoziției, unice in țară, o reprezintă campania de donații initiată in 2016 „Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!”. Spațiul creat, situat în corpul A, etaj III, din Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, este un mod de a mulțumi orădenilor că au dorit să salveze aceste bunuri culturale.

Conceptul expozițional reunește o serie de obiecte originale, de la vinilurile celor mai cunoscute formații, din acea perioadă, The Beatles, Boney M, Queen, Modern Talking, ABBA, Phoenix, Metropol, Semnal M etc., greu de procurat în anii de dictatură comunistă, dar și aparatură electronică specifică discotecilor, pickup-uri, magnetofoane, boxe, benzi magnetice etc.

Spațiul creat trezește nostalgii generației trecute de 45 de ani, reprezentând, totodată, și o lecție de istorie pentru tinerii de azi. El va găzdui lunar o discotecă cu muzica anilor 70-80.

Alte știri