Cum va incuraja Primaria sectorul IT din Oradea: elevii de la mate-info vor primi burse iar tinerii antreprenori finantari din bugetul local

<a href="https://pixabay.com/users/lukasbieri/">lukasbieri</a> / Pixabay

Oradea va deveni un punct important pe harta it-ului romanesc promite Primaria care va lansa in dezbatere publica un proiect de dezvoltare a acestui sector. Consiliul Local va pune la dispozitie tinerilor, in fiecare an, fonduri importante prin care se vor va credita afaceri in domeniul Tehnologiei Informatiei.

Parteneri in acest proiect vor fi firmele de IT din oras iar mecanismul imaginat de initiatorii proiectului este asemanator programului Start-up. Tinerii antreprenori vor putea propune planuri de afaceri in domeniu, ele vor fi evaluate de un juriu format de reprezentantii fimelor partenere care, apoi, vor decide impreuna cu Primaria ce afaceri merita sa fie finantate.

“Dupa ce vom incheia aceasta procedura de selectare, creditele vor face ca firmele si orasul vor deveni actionari in firmele nou infiintate iar, ulterior, cand afacerile vor deveni mature se vor retrage. Trebuie sa amorsam domeniul iar aceasta forma este pentru amorsarea antreprenoriatului IT in Oradea”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Un antreprenor va primi intre 10 si 50.000 euro dintr-un buget propus initial de 400.000 euro.
Firmele vor participa cu fonduri proprii, vor oferi mentorat si vor urmari ce se va intampla cu banii.
Deocamdata Primaria este insa doar la stadiul in care invita societatile de IT sa se inscrie ca parteneri in acest program care mai are o componenta dedicata elevilor: cei de la profilul matematica-informatica vor putea primi burse de 200 lei lunar oferite din bugetul local. Conditia este o medie generala mai mare de 8,50 sau rezultate la concursuri de specialitate. Cel care acceseaza bursa va fi obligat insa sa se inscrie la Universitatea Oradea si sa fie admis. Altfel , banii vor fi restituiti. De asemenea, studentilor care vin din alte localitati, pentru profilul IT, Primaria le va asigura facilitati la cazare si masa

Ultima componenta a programului vizeaza facilitati fiscale pt dezvoltatorii imobiliari care vor dezvolta cladiri de birouri premium.

Distribuie informația
Alte știri