Dă-i șansă câinelui tău să se întoarcă acasă dacă s-a rătăcit! Campanie de microcipare gratuită la Oradea

La fiecare doi câini adoptați, trei sunt lăsați pe stradă, arată datele oficiale. Se întâmplă din neglijență, plictiseală sau lipsa de timp a proprietarilor și, în unele cazuri, din pricina situației financiare. Mai grav este că, de prea puține ori, cei care se fac vinovați sunt trași la răspundere întrucât câinii nu sunt microcipați și prin urmare nu pot fi identificați stăpânii care i-au abandonat. Microciparea înseamnă asumare legală, iar lipsa cipului este sancționată drastic potrivit OUG 155/2001.

„Trebuie să găsim o variantă ca să stopăm acest fenomen. Da, sunt de acord, sunt persoane care nu și-au microcipat câinele din neștiință, sunt persoane care nu i-au pus cip din rea-voință, dar trebuie să înțelegem cu toții că există o lege, există niște reguli care sunt clar stabilite, pe care trebuie să le urmăm cu toții”, precizează medicul veterinar Daiana Nășcan.

„În primul și în primul rând, trebuie să menționăm că microciparea este o obligație a proprietarului sau a deținătorului de animale, această obligație fiind menționată în PUG 155/2001. Obligația aceasta dacă nu o îndeplinesc, tot legea vine și ne sancționează. Sancțiunea în acest caz este foarte mare, de la 5.000 la 10.000 de lei”, menționează comisarul-șef Nicoleta Alb, șefa Biroului pentru Protecția Animalelor Bihor.

„Un stăpân care nu și-a cipat câinele, după care l-a și abandonat, este foarte greu de prins și sancționat, tocmai de aceea mulți nu își cipează câinele pentru că vor să se sustragă de la răspundere”, este de părere Kosztin Csuvar Ildiko, președintele Asociației Animal Shields Oradea.

Asociațiile pentru protecția animalelor spun că, în lipsa microcipului, unui câine care s-a rătăcit îi este aproape imposibil să mai ajungă acasă.

„Din 100 de câini, cred că doar 10% ajung înapoi, deoarece degeaba are stăpân, nu am de unde să știu cine este acel om, din moment ce nu are cip. Cipul este esențial pentru a-ți găsi cățelul dacă l-ai pierdut”, adaugă Kosztin Csuvar Ildiko.

„Am fost în situația în care ne-am lovit de câini găsiți cu zgarda în gât sau diverse elemente distinctive care ne făceau să credem că are stăpân, l-am scanat de microcip, nu avea, s-au pus flyere în zona în care câinele a fost găsit, s-a pus anunț pe facebook, s-a postat în grupurile de animale, dar nu tot timpul câinele a fost revendicat”, explică medicul veterinar.

Tu te-ai gândit vreodată ce ai face dacă ți-ai pierde câinele? Dacă e microcipat și înregistrat în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, șansele ca să-l recuperezi sunt foarte mari, pentru că oricine îl găsește, îl poate duce la cel mai apropiat cabinet veterinar, unde va fi scanat și căutat în RECS, iar dacă ai datele actualizate în sistem, vei fi sunat de medic ca să îl recuperezi.

Tu i-ai pus microcip câinelui tău? Dacă răspunsul este nu, îți reamintim că poți să-l microcipezi acum, fără costuri, în cadrul campaniei gratuite derulată de Primăria Oradea.

„Dacă îți iubești cu adevărat câinele, atunci microcipează-l. Dacă nu îl microcipezi, obligație care îi revine proprietarului și deținătorului de animal, atunci așteaptă-te să fii sancționat!’’, comisar-șef Nicoleta Alb – șefa Biroului pentru Protecția Animalelor Bihor

De la debutul campaniei până în prezent, au fost microcipați gratuit aproximativ 250 de patrupede.

Consultă site-ul instituției – www.oradea.ro sau pagina de facebook dedicată campaniei și află care sunt cabinetele veterinare partenere.

Distribuie informația
Alte știri