Dacian Cioloș a lansat documentul PLUS ACUM, axat pe ideea unei guvernări participative

Dacian Cioloș, președintele PLUS și reprezentantul Alianței USR-PLUS care vizează funcția de premier dacă alianța ajunge la guvernare, a prezentat duminică un document cu măsurile urgente de guvernare pe care le propune PLUS, în cazul în care PSD pleacă de la Palatul Victoria. Documentul PLUS ACUM se axează pe ideea unei guvernări participative pentru perioada 2021-2024 și trece în revistă o serie de 17 măsuri urgente, pe marginea cărora ar trebui inițiate dezbateri.

PLUS vrea o reformă radicală a Constituției, dizolvarea mai facilă a Parlamentului, scăderea numărului total de parlamentari și creșterea numărului de reprezentanți ai Diasporei, dacă va ajunge la guvernare. De asemenea, dorește o reformă a justiției și a modului de desemnare a conducerilor Parchetului General, DNA și DIICOT, în mod absolut independent de factorul politic și o reformă electorală, cu vot uninominal în două tururi pentru primari și președinți de Consiliu Județean, precum și asigurarea corectitudinii votului. Reforma administrației centrale se poate realiza prin reducerea numărului de ministere și auditarea externă a tuturor agențiilor guvernamentale și a structurilor din subordinea sa. În educație, se pune accent pe siguranța elevilor, pe depolitizarea educației și creșterea calității actului pedagogic. În domeniul sănătății, documentul PLUS se referă la finalizarea celor 3 spitale regionale (Cluj, Iași, Craiova), pregătirea construirii unui spital regional în București și reorganizarea unităţilor spitaliceşti neperformante, depolitizarea și profesionalizarea personalului medical, siguranța pacientului și zero toleranță pentru corupție. În ceea ce privește mediul, PLUS propune „Reactivarea instrumentelor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale”, dar și măsuri pentru combaterea poluării și a schimbărilor climatice. În domeniul energiei, este necesară finalizarea gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) și adoptarea de urgență a Programului național de termoficare 2021-2030. Documentul PLUS se referă, de asemenea, la reforme în amenajare și planificare teritorială, infrastructură, urbanism și construcții, turism, politică fiscal-bugetară, digitalizare, cultură, politică externă, politică europeană.

”PLUS are maturitatea de a spune ce trebuie făcut pentru România. Avem maturitatea de a pune pe masă un program, cu măsuri imediate, cu ceea ce ar trebui făcut. Am lansat acest program, PLUS ACUM, în care arătăm o parte din măsurile urgente care ar trebui puse în aplicare de un viitor guvern. Arătăm că știm ce avem de făcut, că suntem gata să ne asumăm guvernarea”, a afirmat Dacian Cioloș.

Filiala PLUS Bihor va avea un calendar de dezbateri publice pe temele din programul PLUS ACUM, al căror calendar va fi prezentat în următoarele săptămâni. ”Dezbaterile pe care le vom iniția în județul Bihor, pe propunerile de măsuri și pachete de măsuri importante și urgente, vor reprezenta primele exerciții de pregătire pentru o guvernare participativă”, a declarat Ioana Mihăilă, președinte PLUS Bihor.

Distribuie informația
Alte știri