Dacian Palladi: Oradea și Bihorul nu arată a avea semințele viitorului…

Eu tot spun, și spun, și spun: Modelul de dezvoltare economică al orașului municipiu de județ Oradea gâfâie de o bună bucată de vreme. Ceva trebuie schimbat inteligent, profund și destul de rapid, pentru a nu ajunge astfel, doar un oraș pentru city-break-uri și speculative investiții imobiliare (în special) ale celor capitalizați din afara orașului și a județului.

Cât privește județul Bihor, până la venirea lui Ilie Bolojan la cârma Consiliului Județean, acesta nu avea o strategie de dezvoltare, după cum, faptul că ceva se încropește acum, nu înseamnă că totul e rezolvat, că totul e funcțional.

Una peste alta, cumva (și sunt mai multe metode de folosit), Oradea și Bihorul trebuie să poată răspunde la câteva provocări:De ce ar veni oamenii să investească acum în Oradea, în Bihor?

Cu ce suntem noi diferiți față de alte orașe, județe, regiuni?

Se trăiește mai bine în Oradea? Respirăm un aer mai curat; bem o apă mai curată; mâncăm mai sănătos; ajunge ambulanța mai repede la noi; beneficiem de capacități și competențe umane care diagnostichează medical mai bine, mai corect și mai rapid? Avem o ofertă medicamentoasă și intervenționistă medical mai complexă și mai competentă decât în alte părți?

Au tinerii aici mai multe oportunități de educație smart și aplicată, comparativ cu alte orașe, județe sau țări? Și câte și mai câte…
Oricât ar părea de frustrant, și oricât am prețui progresele evidente din ultimii anii, Oradea (iar Bihorul ce să mai zic) sunt în căutarea propriilor identități, atât față de sine, dar mai ales față de români, și lume în general.

Deocamdată, după părerea mea, într-o prea mare măsură, ne amăgim singuri, și treptat, treptat (acum de câțiva ani deja) ne instalăm periculos, într-o nu mai puțin periculoasă suficiență de sine…Oradea și Bihorul nu arată a avea semințele viitorului…; dar mai grav, pare-se că nici nu se preocupă a le găsi, și a le planta…

Dacian Palladi

Distribuie pentru prietenii tăi:
Alte știri