Daniel Olteanu, președinte ALDE: Un ministru căruia Comisia Europeană îi transmite, iar și iar, că nu-și face temele, trebuie să plece

Zeci de miliarde de euro, fonduri pe care România ar trebui să le investească prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt blocate în acest moment din cauza incompetenței de la nivelul Ministerului Fondurilor Europene.

De aproape jumătate de an, Ministerul Fondurilor Europene (fie că a fost condus de USR – Plus, fie de PNL) duce cu vorba nu doar românii, ci și Comisia Europeană, în ceea ce privește absorbția fondurilor disponibile prin PNRR.

Dacă în ceea ce privește informațiile transmise în plan intern, acestea au putut păcăli suficient pentru a fi utile partidelor guvernamentale la toate alegerile din 2020, Ministerul Fondurilor Europene a constatat acum că nu poate duce cu preșul și Comisia Europeană.

Indiferent cum ni se transmite de către Guvern, că nu e vorba de o respingere, ci de  solicitare de „remodelare”, de o reanalizare sau de orice altceva, realitatea e doar una: miliarde de euro ce ar trebui investite în România nu sunt nici măcar aprobate.

Ministerul Fondurilor Europene nu a transmis Comisiei Europene reformele pe care le dorește implementate și nici nu avea cum, din moment ce a solicitat și a acceptat să colecteze propuneri de proiecte absolut aiuritoare, inclusiv construirea de sedii pentru instituții, fără nicio legătură cu solicitările Comisiei legate de Digitalizare sau de Mediu.

Nivelul la care se prezintă Ministerul Fondurilor Europene la negocierile cu Comisia Europeană este ilustrat perfect de declarația ministrului Cristian Ghinea, conform căruia Comisia este „chichiricioasă”, adică chițibușară.

ALDE atrage atenția premierului Florin Cîțu că, în relația cu Comisia Europeană, ministrul Cristian Ghinea reprezintă România, iar semnătura sa afectează mii de comunități, nu doar compania de consultanță a șefului său de partid, iar PNRR nu este un program prin care să cheltuim inutil pe dezvoltarea de întreprinderi sociale pe care apoi, odată consumați banii europeni, să le închidem.

Fondurile alocate prin PNRR trebuie angajate până în 2023 și trebuie terminate proiectele până în 2026. În această perioadă licitațiile trebuie finalizate, ori autoritățile locale vor ajunge într-o situație imposibilă: nu vor reuși, în timpul scurt rămas, să finalizeze atât documentațiile premergătoare, cât și licitațiile.

Dacă strategia ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a fost să saboteze partidele bine reprezentate prin aleși locali, inclusiv din propriu-i Guvern, i-a reușit.

Dar Cristian Ghinea ar trebui să știe că responsabilitatea sa, ca ministru, este față de România, nu față de partidul său, iar un ministru căruia Comisia Europeană îi transmite că se prezintă, iar și iar, cu temele nefăcute, trebuie să plece.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri