DASO: Curs de prim ajutor pentru 80 de cadre medicale școlare din Oradea

La sediul Direcției de Asistență Socială Oradea se desfășoară azi și mâine, un curs de prim ajutor pentru cele 80 de cadre medicale școlare, asistenți medicali și doctori, din Compartimentul Cabinete Medicale Școlare, din subordinea DASO, unul din obiectivele principale ale instituției fiind perfecționarea continuă a personalului.

Instruirea, susţinută de către pompierii militari căpitan Tomșe Călin și plutonier adjutant Borz Darius, formatori în cadrul cadrul Centrului de Formare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență(C.F.P.D.A.M.U.) al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” din județul Bihor, vizează exersarea și perfecționarea abilităților clinice ale personalului medical din grădinițe, școli și universitate și constă în activități de instruire teoretice și practice.

 Scopul acestui curs este de a acorda prompt si eficient primul ajutor în diverse situații specifice, unele critice, parcurgând proceduri bine stabilite, până la sosirea echipajului de intervenție SMURD.  

Obiectivele cursului sunt recunoașterea timpurie a semnelor și simptomelor care pot duce la apariția stopului cardio-respirator, solicitarea de ajutor specializat cât mai rapid și efectuarea corectă a manevrelor de resuscitare, precum și modul în care se realizează dezobstrucția căilor aeriene și suportul vital de viață. O componentă extrem de utilă și importantă a întâlnirii de astăzi, pe lângă toate informațiile oferite, a fost și partea practică de acordare a primului ajutor la care au participat pe rând toate cadrele medicale prezente, sub ghidarea atentă a instructorilor ISU.

”Având în vedere atribuțiile cadrelor noastre medicale privind acordarea primului ajutor în caz de urgență  preșcolarilor și elevilor din cadrul unităților de învățământ și faptul că numărul și complexitatea cazurilor care necesită acordarea primului ajutor a crescut, am considerat oportun să organizăm această sesiune de instruire, contribuind astfel la formarea continuă a cadrelor medicale școlare, lucru necesar și imperativ. Una din preocupările noastre principale este siguranța copiilor din comunitatea noastră, formarea și nivelul de pregătire al personalului nostru medical în acordarea primul ajutor calificat în patologiile întâlnite în mediul școlar putând face diferența în situații de criză. Mulţumim SMURD Bihor pentru că ați dat curs invitației noastre și ne dorim să organizăm periodic astfel de cursuri de instruire deoarece componenta practică a manevrelor de salvare este foarte importantă și utilă!” a declarat Anca Grama, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea.

Tehnologia avansată folosită într-un mediu realist și în cadrul unui scenariu de simulare permite cadrelor medicale să învețe, să practice și să repete procedurile ori de câte ori este necesar, în echipă sau individual, în scopul de a-și forma abilitățile și de a-și optimiza rezultatele clinice. În plus, prin simulare, cadrele medicale capătă experiență cu diferite tipuri de pacienți. Acest lucru este deosebit de important pentru formarea în ceea ce priveşte gestionarea situațiilor de urgență.

Distribuie informația
Alte știri