De ce este important Recensământul Populației și Locuințelor?

Recensământul este o cercetare statistică de amploare, care se desfășoară la nivelul populației care trăiește efectiv pe teritoriul tării respective (populație rezidentă) și oferă informații despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Efectele unui recensământ de succes poate nu se vor vedea în viitorul apropiat, însă cu siguranță vor avea implicații benefice majore pentru noi și generațiile următoare. Fondurile bugetare vor fi distribuite corect și eficient, vor fi elaborate proiecte relevante, iar comunitățile vor fi reprezentate corespunzător.

Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru politicile publice, naționale și locale, atât în domeniul economic, cât și social, inclusiv pentru dezvoltarea umană.

Participarea la recensământ este o îndatorire cetățenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim, deoarece cu toții ne dorim un viitor mai bun pentru noi și copiii noștri, iar completarea chestionarului de recenzare este obligatorie, întrucât obținerea unor rezultate precise și relevante este un obiectiv de importanță majoră pentru comunitate și pentru stat.

Dacă recensământul nu ar avea loc, decidentul național și local și-ar baza politicile publice pe date neactualizate. Acest lucru ar însemna ca fondurile bugetare să nu fie direcționate acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. În plus, nu am avea o imagine clară asupra accesului populației la servicii precum sănătate, educație, protecție socială și altele, și nici asupra condițiilor de locuit sau a mărimii și caracteristicilor fondului locativ, aflat în continuă schimbare.

Majoritatea politicilor publice beneficiază de pe urma rezultatelor recensământului. Acestea pot fi, de exemplu: politicile sociale (educația, sănătatea populației, îmbunătățirea condițiilor de locuit, creșterea gradului de ocupare și reducere a șomajului și, implicit, a sărăciei), politicile familiale, politicile privind migrația, politicile de dezvoltare a mediului rural, politicile economice (fondul de locuințe, accesul la rețeaua de apă, la energie electrică, îmbunătățirea rețelelor de transport intra- și inter-urban) ori politicile privind sprijinul statului pentru minoritățile etnice și cultele religioase.

Te poți autorecenza, până în 15 mai, pe platforma www.recensamantromania.ro sau la oricare dintre cele 14 centre deschise de Primăria Oradea, după care Recensământul va continua cu colectarea datelor din teren, care se va desfășura între 16 mai – 17 iulie.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri