De ce îmbrăcămintea lui Moș Crăciun are culoarea roșie?

Moș Crăciun este cel mai așteptat personaj în această seară, însă puțini sunt cei care știu de unde vine tradiția cu haina sa roșie.
Artistul de origine germană Thomas Nast este creditat ca cel care a creat imaginea lui Moș Crăciun. Totul s-a întâmplat în jurul anului 1865 când artistul a publicat desenul, pentru prima dată, în revista Harper’s Weekly. Ilustrația urează „Un Crăciun fericit pentru toți” și conține un portret pe care toți îl recunoaștem astăzi: Moș Crăciun. Desenul conține și alte imagini mici care arată tradițiile de Crăciun din anii 1860.

Moș Crăciun a fost prezentat de-alungul timpului în haine de culori diferite: verde, violet, albastru deschis, bleumarin, maro sau roșu. În unele ilustrații apare chiar în haine multicolore cu pantaloni albaștri, vestă de culoare galbenă și sacou de culoare roșie. În unele cazuri, el a purtat chiar și blană maro, neagră sau albă.

În jurul anului 1930, compania Coca-Cola a decis să folosească imaginea lui Moș Crăciun în campania sa de publicitate de iarnă. Au angajat un artist american de origine suedeză, Haddon Sundblom, care a ales culoarea oficială: roșu de coca cola și alb pentru a proiecta costumul lui Mos Crăciun: o tunică (mantie) roșie cu blăniță albă și cu o centură neagră. Când campania a fost dată publicului, imaginea lui Moș Crăciun într-o mantie roșie a devenit populară peste tot în lume.

De atunci Moș Crăciun nu și-a mai schimbat costumul rămânând în imaginea tuturor….îmbrăcat în roșu, scrie cunoastelumea.ro.

Distribuie informația
Alte știri