De ce purtatorii de lentile de contact au nevoie de picaturi pentru ochi?

Utilizarea prelungita a lentilelor de contact, in cazul persoanelor care se confrunta cu o sensibilitate accentuata a ochilor, poate avea ca efect imediat dezvoltarea sindromului uscaciunii oculare.

Sindromul uscaciunii oculare, care apare in special la purtatorii de articole optice cu ochii sensibili, creeaza o senzatie de disconfort pronuntat. Sindromul ochiului uscat se dezvolta la persoanele care au un deficil de filtru lacrimal pronuntat. In atare conditii, aceasta afectiune recurenta ataca, in principal, corneea si tesutul conjunctiv al ochiului.

Raportul DEWS (Dry Eye Workshop) defineste sindromul ochiului uscat ca fiind o boala multifunctionala a lacrimilor si a suprafetei oculare, care se caracterizeaza prin simptome ca disconfort ocular, tulburari vizuale, instabilitatea filmului lacrimal cu posibilitatea alterarii suprafetei oculare.

Prevalenta acestei afectiuni extrem de suparatoare atinge un procent de 3 – 15 % din populatia globala purtatoare de lentile de contact. In cadrul segmentului de populatie de peste 50 de ani, acest procent se ridica chiar la 35%.

La recomandarea medicului oftalmolog, in urma unei investigatii atentie din partea acestuia, ca metoda de tratare moderna se prefera aplicarea de picaturi pentru ochi, precum Clean Active Premium Drops sau ReNu Drops.

Cum functioneaza glandele lacrimale?

Cauza aparitiei sindromului ochiului uscat este datorata lipsei de umidificare a ochiului, produsa din diverse motive: atmosfera uscata, vant, utilizarea indelungata a lentilelor de contact, clipitul insuficient (cel mai important in cazul persoanelor care lucreaza in fata computerului), efect al unor boli generale (artrita reumatoida, lupus, sindrom Sjogren), efect secundar al utilizarii unor medicamente etc. Aceasta afectiune poate aparea si ca urmare a procesului de imbatranire a glandelor lacrimale.

Persoanele care isi desfasoara activitatile in medii cu mult praf, fum de tigara, umiditate redusa, sau cu aer conditionat sunt predispuse sindromului ochiului uscat.

Glandele lacrimale sunt compuse din 3 straturi:

  • Stratul extern (lipidic)
  • Stratul mijlociu (apos)
  • Stratul interior (mucinic, mucos

Managementul pacientului cu ochi uscat

In cazul pacientilor care se confrunta cu un deficient acut de lacrimi, protocolul medical prevede aplicare urmatoarelor metode de management si corectare a acestui deficit, care sa includa:

  • Educarea pacientului (cresterea umiditatii ambientului, ochelarii de protectie, pauze la privitul la calculator, evitarea expunerii la aerul conditionat)
  • Lacrimi artificiale (de preferat formule de picaturi de ochi fara conservanti)
  • Geluri, unguente oftalmice – pentru formele mai severe
  • Agenti antiinflamatorii (nesteroidiene /steroidiene)
  • Tetracicline (in caz de blefarita cronica, rozacee)
  • Ocluzia punctelor lacrimale temporar /definitiv
  • Imunosupresoare (ciclosporina)
  • Acizi grasi esentiali (Omega 3) – suplimente alimentare
  • Lentile de contact terapeutice (in caz de ulceratii corneene)

Motivele si avantajele utilizarii picaturilor pentru ochi

Ai auzit, poate, sau chiar ai folosit, la un moment dat, picaturi pentru ochi uscati. Acestea reprezinta solutii sau emulsii care incearca sa reproduca compozitia lacrimilor produse in mod natural de ochii nostri. Ele sunt certificate drept cea mai veche si cea mai raspandita modalitate de tratament pentru ochi uscati, sunt bine tolerate, usor de administrat, lipsite de reactii adverse si pot fi utilizate la nevoie pentru a suplini filmul lacrimal deficitar. Se gasesc sub forma de picaturi sau spray pentru pleoape si in prezent majoritatea nu contin conservanti care ar putea afecta in timp sanatatea ochilor.

De cele mai multe ori, mai ales cand ne confruntam cu un sindrom de ochi uscat sever, lacrimile artificiale trebuie administrate foarte des pe parcursul zilei, putand observa ca atunci cand intrerupem chiar si timp de cateva ore administrarea lor, disconfortul reapare (ne trezim noaptea cu senzatie de nisip in ochi, usturime sau chiar dureri). Pe de alta parte nicio formula de lacrimi artificiale nu poate egala beneficiul adus de propriul film lacrimal in ceea ce priveste protectia antibacteriana si nutritia suprafetei oculare. Din pacate, exista multe boli (tiroidiene, autoimune) in care uscaciunea ochilor este cronica si disconfortul asociat cu nevoia de a ne administra permanent picaturi este considerabil.

Pentru a elimina aceste probleme si a asigura o umectare si lubrifiere naturala a ochilor a fost conceput un sistem de ocluzie mecanica a orificiilor prin care lacrimile se scurg in nas, in scopul economisirii acestora si pastrarii filmului lacrimal pe suprafata ochiului un timp indelungat.

Picaturile pentru ochi, in afara de capacitatea acestora de a functiona ca lacrimi artificiale si a ameliora senzatia de ochi uscat, prezinta multiple avantaje. Astfel, unele picaturi oftalmice amelioreaza roseata ochilor, altele combat efectele ochilor uscati, iar unele amelioreaza presiunea oculară. Exista si picaturi speciale destinate prevenirii supraproductiei de lacrimi in vederea preintampinarii glaucomului.

Data fiind diversitatea de produse disponibile, astazi iti propunem sa descoperi mai multe despre cum poti alege si utiliza corect picaturile de care ai nevoie pentru ingrijirea corespunzatoare a ochilor tai.

Functionarea picaturilor pentru ochi este usor de inteles, mai exact, ele actioneaza pentru diminuarea cantitatii de fluid produse de ochi, prin sustinerea procesului de dranaj si prin amelionarea starii de disconfort ocular pronuntat ca urmarii tratarii simpromelor des intalnite.

In concluzie, picaturile pentru ochi sunt grupate in jurul mai multor categorii. Concret, pe piata au fost lansate picaturi pentru:

  • Ochi rosii – contin substante antihistaminice care permit mentinerea gradului necesar de umiditate;
  • Ochi obositi – au ca principal obiectiv diminuarea spasmelor musculare ale ochilor;
  • Ochi sensibili la alergii – amelioreaza senzatia produsa de alergie, previn mancarimea ochilor si trateaza iritatiile aparute pe fondul alergiilor;
  • Ochi inflamati – au la baza substante continand corticosteroizi sau antibiotice, care reduc inflamatia si elimina infectia oculara.

Articol sponsorizat

Distribuie informația
Alte știri