De ce specialist în stomatologie ai nevoie, în funcție de problemele tale dentare

Foto: Freepik

Tu știi ce ai de făcut când te doare măseaua, când suferi un traumatism și ai o fisură dentară, când pătimești din cauza unei infecții sau când îți sângerează excesiv gingiile? Desigur, îți faci o programare la stomatolog, dar, de ce specialist ai nevoie, pentru a-ți rezolva problema?

Cel mai probabil, cabinetul pe care îl frecventezi are un sistem de recepție a pacienților, vei putea vorbi despre problema ta și programa o consultație, dar, n-ar fi mai simplu dacă ai cunoaște specializările și te-ai duce direct către țintă? Iată care sunt acestea, când vine vorba despre stomatologie și află cum să îți îngrijești mai bine și mai eficient sănătatea orală:

Consult și probleme de dificultate redusă

În cazul în care ai nevoie doar de o vizită de rutină, de o consultație sau de un diagnostic simplu, medicul stomatolog generalist este cel la care trebuie să-ți faci o programare. Acesta poate rezolva și probleme minore sau cazuri moderate și, cu siguranță, te va direcționa către un alt specialist dacă problema ta nu ține de competența sa.

Carii profunde și tratamente de canal

Dacă suferi din cauza unei carii avansate, care impune tratarea canalelor radiculare, ai nevoie de o programare la endodontie Oradea. Medicul endodont este cel care poate curăța canalul și elimina pulpa afectată din interiorul dintelui. În acest fel, vei putea salva un dinte care, în alte condiții, ar fi supus extracției.

Malocluzie și probleme de aliniere a danturii

Dacă dinții tăi sunt ”înghesuiți” sau ”strâmbi” și, din această cauză, suferi și de probleme de masticație și mușcătura este neconformă, medicul care te poate ajuta cu consultație și plan de tratament este ortodontul. Problemele de aliniere ale dinților au, adesea, implicații mai mult decât estetice și pot duce la complicații mai grave.

Intervenții chirurgicale, extracții dificile și implanturi dentare

Dacă trebuie să programezi o intervenție chirurgicală, un implant dentar sau extracția molarilor de minte, specialistul în chirurgie orală este cel care te poate ajuta. Înainte de a ajunge la el, însă, este nevoie să îți faci analizele radiologice, radiografiile recomandate sau chiar un CT, în funcție de problema pe care o ai și recomandările medicului. Aceste investigații îl vor ajuta să evalueze starea maxilarului și să stabilească, în mod corect și cu precizie, planul efectiv de tratament.

Probleme dentare pediatrice

Dacă micuțul tău are probleme cu dinții, medicul specialist la care trebuie să ajungi este medicul pedodont. Acesta are competențele unui medic stomatolog generalist și este specializat în pediatrie. 

Probleme ale gingiilor

Dacă suferi de gingivită sau afecțiunea parodontală, trebuie să știi că medicul parodontolog este cel specializat în prevenția, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor de la nivelul țesuturilor moi, categorie în care sunt incluse gingiile. Parodontoza poate duce la pierderea danturii, așadar, e important să previi și să tratezi astfel de probleme din timp.

Reabilitarea danturii și restaurarea protezelor

Dacă ai un dinte care trebuie restaurat protetic sau ai nevoie de orice tratament de reabilitare dentară, medicul protetician este cel la care trebuie să apelezi. Acesta se ocupă de realizarea coroanelor dentare, a punților dentare, a protezelor fixe și mobile și a incrustațiilor. De asemenea, medicul protetician are un rol important și în tratamentele de restaurare prin implantologie și colaborează strâns cu specialistul în chirurgie orală pentru astfel de intervenții.

Acum, că ești informat cu privire la specializările în stomatologie, îți va fi mult mai ușor să soliciți o programare direct la medicul care îți poate rezolva problema.

Foto: Freepik

Distribuie informația
Alte știri