De la 1 iulie energia electrică se poate scumpi cu peste 7%

Persoanele care nu au încheiat contracte de furnizare a energiei electrice pe piața liberă riscă să plătească, de la 1 iulie, facturi mult mai mari decât acum. Oricum, aceștia plătesc energie electrică mai scumpă de la 1 ianuarie, când a început efectiv liberalizarea, însă de la 1 iulie prețurile vor fi și mai mari.

La sfârșitul lunii martie, doar 40% dintre consumatorii de energie se aflau pe piața liberă. Restul se aflau în regim de serviciu universal. Un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prevede că furnizorii de ultimă instanță pot acorda discounturi până la 30 iunie 2021.

Însă, de la 1 iulie, vor apărea modificări cu mare impact aspra prețurilor la consumator: cresc tarifele la furnizorii de ultimă instanță și dispar unele obligații ale acestora.

Practic, de la 1 iulie, acești furnizori, la care se află cei mai mulți consumatori casnici, vor putea trimite facturi mult mai mari decât până acum. În primul rând, vor crește tarifele practicate de furnizorii de ultimă instanță, adică Enel, Electrica, CEZ, E.ON, cu până la 7%. În plus, dispar și acele obligații ale furnizorilor, care pot determina consumatorii casnici să aleagă oferte cu valoarea cea mai mică, pe piața liberă, la același furnizor sau la altul.

Distribuie informația
Alte știri