De la izvoarele termale ale Castelului de Bumbac, lângă „Oraşul Sfânt”, la lacul Salda, cunoscut ca ”Maldivele Turciei”

Dacă tot ești în Turcia, nu poți rata excursiile oferite de agenţii. In prima dintre ele am fost cu un autocar plin cu turişti din 11 colțuri ale lumii, din SUA până in Iran.

Agențiile de turism le oferă turiștilor cazați în hoteluri câteva excursii pentru perioada sejurului. Merită făcute, pentru că vă oferă posibilitatea să cunoașteți țara gazdă mai bine și să intrați în contact cu oameni minunați și cu o tradiție culinară de excepție. Iar cu ocazia asta vi se pot risipi și niște prejudecăți apărute poate în timpul orelor de istorie. Cea mai cunoscută atracție turistică a Turciei este Pamukkale, care intră la pachet cu Hierapolis.

Hierapolis („Oraşul Sfânt”) a fost o aşezare antică greacă situată lângă izvoarele termale din Frigia, în sud-vestul Anatoliei. Bazele lui au fost puse în timpul erei frigiene datorită sitului sacru al Cibelei în care se afla peştera de sub Templul lui Apollo. Oraşul antic a fost fondat de Eumenes al II-lea, regele Pergamului, iar numele său a fost derivat de la Hiera, frumoasa soţie a lui Telefos, legendarul fondator al Pergamului.

Ruinele sale sunt adiacente zonei moderne a Pamukkale (Castelul de Bumbac) şi, în prezent, cuprind un muzeu arheologic – sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 1988. Situl arheologic ar conţine şi mormântul Sfântului Apostol Filip, după ultimele descoperiri.

Provenind din izvoare dintr-o stâncă de aproape 200 metri înălţime, cu vedere la câmpie, apele încărcate de calcit au creat la Pamukkale un peisaj ireal, format din păduri minerale, cascade pietrificate şi o serie de bazine terasate, poate cea mai veche stațiune balneară din lume. Aceste ape mineralizate au generat o serie de cascade pietrificate, stalactite şi bazine cu terase în formă de trepte, dintre care unele au mai puţin de un metru înălţime, în timp ce altele au până la şase metri.

Pentru a nu fi dezamăgiți, trebuie să știți din start că Pamukkale este afectat de câțiva ani de o bacterie, care afectează culoarea formațiunilor de calcar, iar pe margine culoarea a devenit gri-gălbui. Pentru a ține bacteria în șah, apa este dirijată doar pe o treime a formațiunii geologice. Dacă vă aventurați și în bazine, aveți grijă unde puneți picioarele. Mulți turiști se aleg cu o baie neplanificată, pentru că alunecă, și cu un telefon mobil îmbăiat sau chiar distrus.

Legenda spune că însăși Cleopatra se scălda în apele de acolo pentru a se menține tânără. Așa se face că în prezent, în apropierea teraselor de calcar, vă puteți scălda, în piscina reginei Egiptului. Bazinul are o temperatură constantă a apei de 37 °C. Pe fundul piscinei se pot vedea coloane și alte ruine ale templelor grecești. Să te scalzi acolo este o experiență unică în viață. Legenda mai spune că o baie în piscina antică te întinerește cu 10 ani.

Dacă am fost în Pamukkale, o scurtă vizită la amfiteatrul roman din Hierapolisnu putea fi ratată. Structura a fost construită să poată acomoda 12.000 de persoane.

Două destinații turistice mai puțin cunoscute sunt situl arheologic Sagalassos și Lacul Salda. Guvernul și administrația locală au construit deja drumurile necesare pentru a ajunge acolo, dar turișii încă nu se înghesuie, așa că merită să faceți excursia acum, când încă nu e înghesuială, iar locul are însă farmecul și sălbăticia începutului. Excursia nefiind atât de „cerută”, aveți ocazia să o faceți cu mașină mai mic și cu ghid privat. Grupul nostru a profitat de ocazie și s-a lăsat răsfățat de Veysel, un ghid carismatic și de o omenie înduioșătoare.

Și pentru că tot vă aflați în locuri nebătute încă de mulți turiști, merită să luați masa la restaurante sătești. Veți intra în contact direct cu bucătăria turcească autentică, nu de restaurant. Iar experiența este un răsfăț pentru papilele gustative. 

Ruinele antice din Sagalassos se află în provincia Burdur, în munții Taurului de Vest , la o altitudine de 1450–1700 metri. În perioada elenistică a fost deja unul dintre marile orașe pisidiene .

Săpăturile pe scară largă au început în 1990 sub conducerea lui Marc Waelkens de la Universitatea Katholieke Leuven . Un număr mare de clădiri, monumente și alte vestigii arheologice au fost expuse, documentând aspectul monumental al istoriei elenistice , romane și bizantine timpurii a acestui oraș. Site-ul dispune de un imens complex de băi romane, bibliotecă, conac urban cu mai mult de 80 de camere și teatru cu locuri pentru până la 9000 de persoane, precum și alte monumente din istoria de 1000 de ani a orașului. Descoperirile excavate au fost expuse la Muzeul Burdur.

Lacul Salda are o suprafața de aproximativ 44 de kilometri pătrați. Cu o adâncime de până la 184 de metri este cel mai adânc lac din Turcia. Pe lângă priveliștea frumoasă creată de curățenia apei și de culoarea turcoaz, micile plaje de pe coastele de sud-vest și sud-est permit utilizarea recreativă a zonei. Prezența magneziului, sifonului și argilei în compoziția apei lacului determină rezultate benefice în tratamentul unor boli ale pielii.

Cercetătorii cred că lacul Salda, din provincia turcă Burdur, are caracteristici minerale şi geologice similare cu craterul Jezero de pe Marte, unde a asolizat roverul Perseverance al NASA.

Cunoscut ca ”Maldivele Turciei” pentru nisipul alb și apa cristalină de culoare turcoaz a înregistrat un număr record de vizitatori in anul 2019. 1 milion 400 mii de persoane au fost la lacul Salda. Noi am fost la începutul verii 2021. Sigur vom reveni.

Echipa oradeaindirect.ro

Distribuie informația
Alte știri