De la legenda uriaşilor la fenomenele paranormale. Invitatie la o drumetie in Masivul Retezat

Se spune că în Ţara Haţegului din judeţul Hunedoara îşi făcuseră sălaş nişte uriaşi. Înainte de moartea sa, căpetenia uriaşilor împărţi ţara celor doi copii ai lui, un băiat şi o fată.
Ca să vadă mai bine cât de mare este partea lor din moştenire, cei doi se urcară pe câte un munte: feciorul pe muntele Retezat (care atunci avea alt nume), iar fata pe vârful Rusca, spre apus de Retezat. Fetei i s-a părut că partea de ţară a fratelui său este mai mare şi mai frumoasă decât a ei, care era plină de stânci şi nu avea prea multe păduri şi poieni frumoase. De suparare, fata a luat un fier de plug şi l-a aruncat spre fratele său, care era pe celălalt vârf. Fierul nu l-a nimerit pe flăcău, dar a retezat vârful muntelui, care de atunci a rămas retezat. De aceea i se spune muntele Retezat.

“Retezatul impresionează prin şirul vârfurilor stâncoase, înlănţuite în jurul lacurilor cristaline, şi prin peisajele alpine, ce par inaccesibile pentru om. O mulţime de legende circulă pe seama lui, unele cu atât mai fascinante cu cât ies din sfera normalului. Mulţi dintre cei care îi cunosc secretele cred că în munţii înalţi ai Retezatului s-au petrecut lucruri inexplicabile. O astfel de relatare i-a aparţinut salvamontistului George Resiga, care a povestit că în luna august a anului 1991, în timp ce se afla pe munte împreună cu un grup de turişti, a văzut pe un versant al Retezatului mai multe sfere luminoase, despre care a presupus că sunt OZN-uri. Întâmplarea s-a petrecut într-o seară, în apropiere de refugiul Pietrele. Dansul luminilor de pe cer a durat aproape jumătate de oră, relata salvamontistul, pentru ca apoi ele să dispară într-o ceaţă densă. Nu departe de acel loc, la două săptămâni după întâmplarea fantastică, un avion s-a prăbuşit inexplicabil, iar nouă oameni au murit în accidentul aviatic”, conform adevarul.ro.

Amatorii de paranormal consideră că acest loc este încărcat de energii, iar pe site-urile dedicate fenomenelor paranormale o mulţime de articole prezintă „piramide” ale Retezatului ca fiind locuri construite de oameni sau de forţe necunoscute în urmă cu aproape 10.000 de ani, locuri de rugăciune şi de ritualuri dedicate zeităţilor. Din acelaşi registru face parte şi „Piatra Sacrificiului”, un monument mai puţin cunoscut, ascuns în Pădurea Haţegului, într-un loc al vestigiilor din Epoca Pietrei şi a Fierului.

Despre Masivul Retezat se spune că are un efect puternic asupra celor care se avântă pe cărările sale: îşi doresc să rămână aici, pe muntele vrăjit, departe de civilizaţie, sustin cei de la adevarul.ro. Cea mai spectaculoasă zonă este partea nordică, unde se află cele mai înalte vârfuri şi aglomerarea de lacuri glaciare, 50 la numar. Se spune că pe vremuri trăiau uriaşi, care îşi coborau braţele în munte făcându-şi „căldări” adânci din piatră în care se aduna apa, iar ei îşi potoleau setea aici, după luptele sângeroase.

Distribuie informația
Alte știri