De sâmbătă, plata cu cardurile bancare se schimbă radical

De sâmbătă, plata cu cardurile se schimbă radical. Asta pentru că începând cu data de 14 septembrie, devin aplicabile prevederile Regulamentului UE privind autentificarea strictă a clienților și standardele deschise, comune și sigure de comunicare. Cu alte cuvinte, plățile cu cardul vor deveni mai sigure. Ceea ce înseamnă implicit, mai multe măsuri de siguranță.

Plățile pe internet și în magazine se vor efectua în baza aplicării procedurii de autentificare strictă a clienților (SCA) cu anumite excepții (plăți de valoare mică sau plăți recurente). Asta înseamnă că va trebui să parcurgi pași adiționali pentru validarea/autorizarea plăților pe care le faci online și în magazine.

Ca să faci o plată folosind cardul tău bancar pe un site, pe lângă parola 3D Secure pe care o vei primi prin SMS la numărul tău de telefon, va trebui să introduci și un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului tău numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de pașaport, dacă nu ai CNP.

Tot pentru siguranța ta, pentru unele plăți contactless la POS va fi necesar să introduci codul PIN. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăți contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.

Foto: antena3.ro

Distribuie informația
Alte știri