Debut literar ”Fereastră spre mâine”. O carte pentru plăcerea de a citi

Grota Roșie din Cetatea Oradea s-a dovedit neîncăpătoare, vineri seara, 18 ianuarie, pentru zecile de orădeni veniți la lansarea primei cărți a medicului oncolog Simona Mihuțiu, de la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea. Colegi de breaslă, renumiți medici orădeni, foști pacienți, prieteni, familie și numeroși iubitori de literatură au fost prezenti într-un număr impresionant să intre în posesia primului romanul de dragoste a Simonei Mihuțiu, publicat la Editura Total Publishing București și care se intitulează “Fereastra spre mâine”. Manifestarea a fost organizată de Asociația Culturală ”Citatela Artelor” Cluj-Napoca și Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Oradea.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul, Carmen Man, o prietenă a autoarei și prima cititoare a volumului. ”Sunt prima cititoare a aceste cărți, prima apariție dintr-o serie de cărți care vor acoperi povești dintr-o serie de orașe dragi Simonei. La primele 40 de pagini, am lăsat filiologia la o parte și am citit romanul ca un cititor. M-am întrebat de unde acest talent? Dintr-o meserie grea. Este nevoie de un debușeu în această meserie. La București există o Orchestră a Medicilor. Această carte a Simonei Mihuțiu a fost o carte eliberatoare, un mod de evadare. Cu acest roman, Simona Mihuțiu calcă cu dreptul în literatură”, a declarat Carmen Man.

Prezent la lansarea de vineri, editorul Paul Marcu, a amintit faptul că este impresionat de numărul mare de orădeni veniți la eveniment, lucru care dovedește că se mai citește. ”Anul 2019 a fost declarat ”Anul Cărții”, ne bucurăm că am lansat acest volum printre primele care au văzut lumina tiparului în cadrul proiectului ”România, citește!”. Nu e o carte a Simonei, ci e o carte a multora dintre cei care în anii 90 primesc o repartiție într-un colț de țară. Chiar dacă personajele sunt fictive, valoarea cărții este dată de faptul că e reală”, a precizat Paul Marcu. Acesta a atras atenția asupra dedicației autoarei, în care se găsește cheia romanului: ”Tatălui meu, care visa să devin scriitoare. Mamei mele, care visa să devin medic”.

Romanul este unul de dragoste, care se derulează pe fundalul real al unor întâmplări petrecute într-un dispensar rural. ”Într-o lume în care se citește puțin, această carte este scrisă din plăcere, pentru plăcerea de a citi. A fost nevoia de eliberare, de evadare, din viața mea de medic oncolog unde mă întâlnesc cu moarte și nu ai cum să nu fii afectat. E o bucurie să evadezi în artă. Ce poate fi mai frumos decât să evadezi într-o poveste de iubire?”, a declarat Simona Mihuțiu, autoarea cărții.

Evenimentul s-a bucurat și de un moment artistic susținut de către Magda Puskas și a lui Rareș Suciu, care au reușit să mobilizeze invitații și să le aducă multă bucurie în suflete. La final, autoarea a petrecut zeci de minute oferind autografe tuturor invitaților care au intrat în posesia cărții sale.

Cristina Liana Pușcaș

foto: Remus Toderici

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri