Deces din cauza țântarilor. Vezi cum te ferești de virusul West Nile

În judeţul Bihor nu există cazuri sau suspiciuni de infecţie cu virusul West Nile, totuşi, Direcția de Sănătate Publică a trimis un comunicat prin care consideră necesară aplicarea măsurilor de prevenire a infecţiei, cu atât mai mult cu cât până la data de 4 august au fost notificate un număr de cinci cazuri de infecţie cu virus West Nile în Uniunea Europeană (patru în România și unul în Italia), precum şi 22 cazuri în ţările vecine, din care două cazuri confirmate în Serbia. În România, aceste cazuri de meningoencefalită cu virus West Nile au fost confirmate în intervalul 27.07.-3.08.2016 (câte un caz Dolj, Brăila, Ialomiţa – deces), precum şi a unui caz probabil (Olt).

La nivel comunitar autorităţile administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii trebuie să aplice ferm şi eficace măsurile pentru combaterea şi controlul populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (în zonele rurale) şi asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţile urbane.  

La nivel individual, fiecare cetăţean trebuie să prevină infectarea cu virusul West Nile prin protecţia împotriva înţepăturilor de ţânţari prin:

–         evitarea expunerii la ţânţari, mai ales în aer liber în amurg şi în zori când ţânţarii sunt mai activi, prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,

–         utilizarea substanţelor chimice care resping ţânţarii (aplicate cutanat şi/sau ambiental),

–         împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţă (prin montarea de site la ferestre, uşi),

–         desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor cu apă stătută (butoaie cu apă, vase, vaze cu flori,etc., care permit înmulţirea ţânţarilor). Se va schimba des apa din vasele pentru adăpatul animalelor, evitându-se stagnarea acesteia.

Iată simptomatologia acestui virus ce afectează sistemul nervos central:

·        80% din persoanele infectate nu prezintă nici un fel de simptome.

·        20% au simptome uşoare: febră, cefalee, greţuri, vărsături, erupţie cutanată, inflamarea ganglionilor.

·         Numai 1 din 150 persoane pot dezvolta forma severă a bolii cu febră mare, cefalee, dezorientare, meningită până la comă.

·         Sunt afectaţi mai ales copiii, vârstnicii cu rezistenţă scăzută.

Virusul este transmis prin muşcătura ţânţarilor infectaţi. Infecţia nu se transmite prin atingerea unei persoane infectate. Cea mai eficientă metodă de prevenire este evitarea înţepăturilor de tânţariLa apariţia simptomelor de boală, pacienţii trebuie să se adreseze medicului, evitând să se trateze singuri.

foto: http://www.panhandlepost.com/

Distribuie informația
Alte știri