Decizia CEDO: România trebuie să recunoască şi să protejeze familiile formate din persoane de acelaşi sex

Foto: shutterstock

Marți, 23 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat  o hotărâre mult așteptată de zecile de mii de familiile formate din persoane de același sex din România în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor.

CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți. În urma acestei decizii, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

În acest moment, România este printre ultimele state europene în care familiile nu se bucură de protecție și recunoaștere legală. Printre aceste țări care nu au nicio formă de recunoaștere legală se mai  numără: Polonia, Lituania, Slovacia și Bulgaria. În ultimii 10 ani, am văzut țări precum Austria (2019), Danemarca (2012), Finlanda (2017), Franța (2013), Germania (2017), Islanda (2010), Irlanda (2015), Luxemburg (2015), Malta (2017), Portugalia (2010), Elveția (2021), și Marea Britanie (2014) punând capăt interzicerii cuplurilor de același sex de a se căsători. Anul acesta li se va alătura și Andorra. În plus, alte 12 țări europene au adoptat forme legale de recunoaștere a acestor cupluri, dintre care amintim Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia,  Liechtenstein, Monaco, Muntenegru și San Marino.

Distribuie informația
Alte știri