Declaraţia unică 2020. ANAF anunţă schimbări

Declaraţia unică pentru estimarea veniturilor aferente anului 2020 poate fi depusă până pe 25 mai 2020. Aceasta se adresează contribuabililor persoane fizice ce au realizat în anul 2019 venituri extrasalariale supuse impozitului pe venit prin declarare la autoritatea fiscală. Este vorba despre: veniturile din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor (chirii), activități agricole impuse în sistem real, silvicultură, piscicultură, veniturile din investiții, alte venituri, cu excepția celor ce obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către plătitorul de venit. Și veniturile obținute în anul precedent în străinătate sunt declarate prin acest formular. În plus, din acest an, declarația cuprinde și o referire la veniturile din criptomonede. Acesta e primul an în care Fiscul cere fiscalizarea lor prin această declarație.

Formularul fiscal se folosește anul acesta pentru estimarea veniturilor pe 2020, în scopul stabilirii impozitelor și eventualelor contribuții sociale la pensii (CAS) și sănătate (CASS). De asemenea, se folosește pentru impozitare veniturilor din străinătate din anul precedent (cele care impozitează la noi).

Același formular e folosit și pentru asigurarea voluntară la sănătate, pentru plata contribuțiilor la sănătate. Dovada depunerii declarației e necesară apoi încheierii contractului de asigurare voluntară la sănătate. De asemenea, el servește și redirecționării unui procent din impozitul pe venit pentru ONG-uri.

Alte știri