Delicatețe și patos – recital pentru violoncel și pian la Filarmonica din Oradea

Un recital pentru violoncel și pian, în ton cu anotimpul, ne așteaptă marți, 30 ianuarie, de la ora 19, la filarmonica Oradea. Pianista Iulia Toma și violoncelistul Filip Papa vor interpreta câteva dintre lucrările lui Serghei Rahmaninov (1873 – 1943), reunite sub motoul Delicatețe și patos, potrivit spiritului rusesc și al compozitorului rus. Lucrările incluse în program sunt: Vocalise, op. 34Preludiu și dans oriental nr. 1, op.2Elegie pentru violoncel și pian op. 3 nr. 1 și Sonata în sol minor, op.19.

Cea mai cunoscută dintre lucrări din program este Vocalise, care face parte din Ciclul de romanțe op. 34, dar a fost apoi transcrisă pentru diverse instrumente sau ansambluri instrumentale. În funcție de accentele pe care cei doi soliști le vor oferi piesei, aceasta poate căpăta o intensitate uluitoare, deși melodia pare simplă și curgătoare.

Preludiul și dans oriental și Elegia pentru violoncel și pian sunt de asemenea două piese melancolice, care pot fi chiar plictisitoare, dacă nu sunt interpretate cu patos și dedicare.

Piesa de rezistență a serii este Sonata pentru violoncel și pian op. 19, una dintre lucrările care nu lipsește din repertoriul celiștilor care se respectă. Sonata de dimensiuni medii, este o provocare tehnică și emoțională pentru soliști, și oferă ascultătorilor momente de surpriză și bucurie și prilejuri de introspecție. Toate lucrările din program au fost compuse înainte de emigrarea compozitorului, din cauza Revoluției Bolșevice din 1917. Chiar dacă era încă tânăr, stilul său muzical este deja definit, Rahmaninov rămâne ancorat în tradiția muzicală romantică și nu se lasă ispitit de curentele de avangardă.

Pianista Iulia Toma este doi în unu, pianistă și medic rezident. Este lector la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest Timișoara, laureată a multor concursuri naționale și internaționale de profil. Violoncelistul Filip Papa este membru fondator al Cvartetului Ad Libitum, dar pe lângă acesta desfășoară și o bogată activitate solistică. Și asta de foarte mulți ani.

Intrarea la concertul de cameră este liberă pentru elevi și studenți, precum și pentru abonații filarmonicii. Mai găsiți bilete la caseria filarmonicii.

Daniela Stoica  

Distribuie informația
Alte știri