Demersuri privind racordarea Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal la circuitele culturale și academice europene

În perioada 20 – 24 februarie a.c., Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, a efectuat o vizită oficială în Italia cu scopul de a dezvolta și perfecta relații de colaborare între instituția muzeală și instituții de profil.

Vizita a cuprins și o întâlnire științifică de importanță internațională la Complexul Beato Pellegrino, Departamentul de Studii Lingvistice și Literare a Universității din Padova, unde a avut loc prezentarea a două volume academice de înaltă ținută, unul dintre acestea avându-l ca editor pe Prof. univ. dr. Gabriel Moisa. Volumele „Teme și metode de cercetare în istorie și philologie”, editată de S Șipoș, G. Moisa, D. O. Cepraga (Editor de criterii / Academia română – Centrul de Studii Transilvane, Milano, Cluj-Napoca, 2023) și „Teme și metode de cercetare istorică și filologică”, editată de S. Șipoș, D. O. Cepraga, L. Ardelean, I. Cosma („Transylvanian Review”, vol. XXIX, Supliment 1, 2020) se încadrează pe direcția de dezvoltare a culturii bihorene și de promovare a acesteia în circuitul internațional.

În urma acestei vizite, s-au concretizat două parteneriate în domeniul academic și cultural între Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Universitatea din Padova și Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia), reprezentat de Prof. univ. dr. Cristian LUCA, Director al Institutului.

Toate aceste demersuri sunt realizate cu scopul de a crește vizibilitatea instituției muzeale și de racordare a acesteia la circuitele culturale și academice europene pentru a promova patrimoniul material și imaterial bihorean.

Distribuie informația
Alte știri