Depresia şi bolile mintale, tema Zilei Mondiale a Sănătăţii, marcată pe 7 aprilie

7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătăţii. Tema aleasă pentru anul acesta sunt bolile mintale. Colegiul Medicilor din România a lansat un apel la sprijin pentru cei care suferă de depresie, afecţiune cel mai adesea ignorată.

„Să vorbim despre depresie cu răbdare, curaj şi speranţă. Un prim pas în reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea bolii. Din nefericire, depresia creşte riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente sau alte substanţe, dar şi al unor boli precum diabet şi boli de inimă. Deşi este foarte frecventă şi poate afecta pe oricine, în orice etapă a vieţii, oamenii vorbesc cu mare greutate despre această boală. De aceea, este foarte important să reuşim să comunicăm atunci când apare depresia sau să comunicăm cu cei care au o astfel de suferinţă“, se arată într-un comunicat CMR.
Medicii spun că este esenţială depistarea persoanelor cu risc de depresie.

In plus, omul in halat alb nu divulgă suferinţa pacientului pentru că s-a angajat să fie în slujba bolnavului, spre binele lui. Indicaţiile vecinilor sau ale apropiaţilor, reclamele strălucitoare ale diverselor leacuri neautorizate pot face un mare deserviciu persoanei cu depresie, mai spun specialistii. Ei sustin ca un tratament adecvat şi suportul celor din jur pot preveni episoadele recurente, deoarece majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel puţin un episod de depresie înainte.

Alte știri