Deputatul Silviu Dehelean a răbufnit după ultima decizie CCR: ”Cum e posibil ca legea care blochează activitatea DNA să fie constituțională?”

Sesizarea instanței supreme vizând reducerea de la 10 la 7 ani a condiţiei de vechime pentru procurorii DNA şi DIICOT a fost admisă de Curtea Constituțională. DNA, DIICOT și ministrul Justiției ceruseră respingerea sesizării din cauza deficitului de personal de la cele două parchete. După anunțarea deciziei CCR, deputatul orădean Silviu Dehelean, unul dintre inițiatorii proiectului prin care se propunea scăderea vechimii se întreabă retoric pe Facebook: Cum e posibil ca legea care blochează activitatea DNA să fie constituțională, în schimb legea depusă de mine care anulează prevederea PSD să fie neconstituțională?

Postarea deputatului USR:

O decizie din partea CCR care era, din păcate, așteptată și despre care Ministrul justiției avertiza zilele trecute. O decizie care e doar parte dintr-un război împotriva justiției continuat și astăzi de pionii instalați în anii trecuți de Dragnea în funcții. Rămășițe menite să ne aducă aminte de anii PSD.

CCR a decis să admită sesizarea de neconstituționalitate pe proiectul depus de mine și colegii din USR PLUS, care prevedea scăderea vechimii pentru ocuparea funcției de procuror la DNA și DIICOT. Printr-o lege a lui Iordache, vechimea a fost crescută la 10 ani, ceea ce a dus la un deficit doar la DNA de 40% din personal, în timp ce alți 50 procurori au vârsta de pensionare și pot pleca oricând. Practic, prin acea lege, au aplicat o lovitură de grație DNA. Lăsat fără resurse, DNA nu poate funcționa.

Cum e posibil ca legea care blochează activitatea DNA să fie constituțională, în schimb legea depusă de mine care anulează prevederea PSD să fie neconstituțională?

Vom aștepta motivarea CCR și, împreună cu colegii juriști, vom căuta cea mai bună soluție pentru a reporni lupta anticorupție si pentru a permite ca DNA și DIICOT să își continua misiunea. Pe de-o parte, UDMR blochează desființarea SIIJ, pe de altă parte, cu ajutorul CCR, sunt blocate reformele necesare și cerute de Comisia de Veneția și magistrați. Nu abandonăm, continuăm lupta pentru întărirea sistemului de justiție.

Distribuie informația
Alte știri