Deși în vacanță, studenții orădeni învață să devină cetățeni ai Europei

Studenți orădeni, de la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, al FIRISPSC, s-au întâlnit, joi, 6 iulie 2023, cu reprezentanții Biroului de Legătură al Parlamentului European în România. Asistând la scurte prelegeri, dezbateri și, mai ales participând la jocuri interactive, tinerii au învățat cum să fie cetățeni activi ai Uniunii Europene.

„Școala de valori”, își propune, după cum spunea trainerul Irina Molnoș, să-i învețe pe tineri să își privească cu alți ochi comunitatea și, mai ales, să se întrebe ce pot face ei pentru aceasta.

„Comunitatea are nevoie de fiecare dintre noi. Iar noi asta ne propunem prin acest proiect, să vorbim despre valorile Uniunii Europene, despre cum să le dăm mai departe și cum să ne implicăm”.

Funcționar european, reprezentantă a Biroului de Legătură al Parlamentului European în România, Anca Simion i-a îndemnat pe studenți să meargă la vot. Ea a reamintit că prezența tinerilor români la alegerile europarlamentare din 2020 a fost redusă. „Să nu mergi la vot e mai periculos decât să faci o alegere proastă”. Anca Simion le-a vorbit studenților despre dezinformarea legată de UE și despre avantajele de a face parte din „marea familie europeană”. Funcționarul european a spus: „UE nu e un proiect perfect dar, prin implicarea noastră, el poate fi îmbunătățit”. Reprezentanta Biroului de Legătură al Parlamentului European în România le-a amintit studenților că, în anul 2024, vor avea șansa de a vota la patru tipuri de alegeri.

„E foarte important ca, până atunci, să ne informăm, pentru a lua decizii corecte în ceea ce privește votul nostru. Dreptul la vot e un drept câștigat cu multe sacrificii și trebuie respectat. Asta își propune să facă «Școala de valori»; să le vorbească tinerilor despre valorile europene și să îi ajute să devină creatorii propriilor vieți”, a mai spus Anca Simion.

Distribuie informația
Alte știri