Despre România regală la Muzeul Țării Crișurilor

Ediția a XXVI-a a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor a debutat vineri, 10 mai, începând cu ora 17:00, la sediul instituției din Str. Armatei Române, nr. 1/A, cu conferința România regală, un răstimp de progres, susținută de Acad. Georgeta Filitti. Amfitrionul și moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

În fața unui public numeros, Georgeta Filitti a făcut o temeinică și revelatoare incursiune în viața uneia dintre cele mai fascinante figuri regale ale secolului XX: Regina Maria. În recenzia sa la volumul Regina Maria a României – Însemnări zilnice. 1931 (Editura Omnium, București, 2023, ediție îngrijită de Acad. Georgeta Filitti și Tudor Vișan-Miu), istoricul oferă o perspectivă inedită asupra transformărilor personale și prezenței publice a reginei în perioada întoarcerii și proclamării ca rege al României a fiului său, Carol al II-lea. Potrivit autoarei, această perioadă marchează o retragere semnificativă a Reginei Maria din viața publică, descriind timpul respectiv ca o „îmburghezire dureroasă”. Interesele ei se mută către activități personale precum horticultura și călătoriile extinse în Europa, toate sub supravegherea strictă a fiului său, pe care-l numește „Marele Tâlhar”. Perioada aceasta, alături de pregătirile pentru nunta Ilenei, este descrisă în amănunt în jurnal și surprinde natura trepidantă a României interbelice.

Cartea a putut fi achiziționată, cu autograful autoarei, de la standul Humanitas amenajat ad-hoc la fața locului. Dialogul cu publicul de la finalul evenimentului a animat atmosfera, setul de întrebări venite din partea celor prezenți referindu-se în principal la detalii din viața personală a Reginei Maria, a relației acesteia cu oamenii politici ai vremii, la adaptarea la o altă cultură și la impactul pe care prezența și acțiunile ei l-a avut în societatea românească.

Georgeta Filitti este membru de onoare al Academiei Române (2022), decorată de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale, în anul 2012, și de Președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în anul 2019. Este considerată unul dintre cei mai importanți istorici contemporani din România, autoare a numeroase studii făcute asupra unor personalități istorice românești. Născută în 1938 la București, a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1961, iar în 1971 a obținut doctoratul în istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În perioada 1961-1998 a lucrat ca editor și cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 1983, a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru editarea Oratoriei lui Mihail Kogălniceanu” (în total nouă volume).

Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Distribuie informația
Alte știri