Cantina Universității din Oradea a găzduit, joi seara, două evenimente. Primul i-a avut ca beneficiari principali pe studenții străini, veniți în orașul de pe Crișul Repede prin intermediul sistemului de burse „Erasmus”, dar și pe studentii străini înmatriculați la Universitatea din Oradea. Cel de-al doilea a fost chiar redeschiderea, după mai mulți ani, a principalei unități de deservire a localului din campus, cantina studențească.
În mai multe serii, pentru a respecta rigorile medicale încă în vigoare, în jur de 75 de studenți străini din țări ca: Guatemala, Columbia, Maroc, Mexic, Peru, Siria, Iran, Muntenegru, Iordania, India, Turcia, Italia, Franța, Portugalia, Kenya, Ghana, Spania, Liban au venit să cunoască, de această dată, bucătăria românească. De această seară s-au bucurat și studenți locali care, încă de la începutul anului școlar, s-au preocupat de acomodarea studenților străini cu viața studențească din oraș.
Gazdele s-au întrecut pe ele însele. Pe mesele încărcate se găseau: sarmale, răcituri, varză cu carne, salate de: vinete, ciuperci, cartofi, fasole cu ciolan, frigărui de pui, clătite umplute cu carne și câte și mai câte. Pentru studenții din lumea arabă sau musulmană s-au pregătit chiar și preparate din oaie (stufat de miel). La desert s-au servit mere coapte, papanași cu gem și smântână ori cremă de zahăr ars. Despre bucuria studenților străini, care au descoperit bucătăria românească, vorbește cel mai bine faptul că ospătarii nu pridideau să reumple platourile.
Întâlnirea studenților străini cu cultura autohtonă a fost îmbogățită semnificativ de prezența ansamblului de muzică populară al Universității din Oradea, coordonat de lect. univ. dr. Florin Mariș Hinsu. Orchestra și solistele ei au prezentat un program de cântece tradiționale, din mai multe zone folclorice ale țării. La finalul concertului, pentru numeroșii studenți de limbă spaniolă prezenți și, după cum s-a văzut, nu numai pentru ei, Andrada Oros, studentă în anul I, la Departamentul de Muzică al Facultății de Arte, a interpretat șlagărul internațional „Feliz navidad” (Crăciun fericit).
Organizatorii au afirmat că: „Prezența studenților străini depășește orice așteptări, ca număr și entuziasm. Judecând după atmosfera de aici, îndrăznim să sperăm că și noi ne-am ridicat la nivelul așteptărilor lor și am reușit să demonstrăm, încă o dată, că ospitalitatea este una din calitățile care îi definesc pe români”.
Evenimentul, care fără nicio îndoială și-a atins din plin scopul, a fost organizat de Departamentul de Relații Internaționale și Biroul Admitere, cu sprijinul Departamentului de Muzică al Facutății de Arte din cadrul Universității din Oradea.
Realizarea cinei cu specific românesc s-a putut face prin proiectul CNFIS-FDI-2021-0555 „Integrarea Universității din Oradea în comunitățile europene de cunoaștere avansată”, aprobat în 2021. Directorul acestui proiect este conf. univ. dr. Sorin Borza, prorector al Universității din Oradea, responsabil cu vizibilitatea și relațiile internaționale în cadrul instituției.