Dezbaterea LIVE: COVID-19 și vaccinarea, fără prejudecăți. Ce au răspuns medicii!

În primul episod al seriei de dezbateri „COVID-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți”, jurnalistul Octavian Haragoș și medicii Gheorghe Carp, Hadrian Borcea și Ramona German au tratat realitățile pandemice, evidențiindu-se soluțiile pentru depășirea crizei medico-sociale.

În dezbaterea găzduită vineri seara de Primăria Oradea și transmisă live în mediul online, s-au căutat răspunsuri bine argumentate la întrebările pe care cetățenii le au în legătură cu pandemia și cu campania de vaccinare. S-a discutat despre prevenție,  despre riscurile versus beneficiile vaccinurilor, despre imunitatea de turmă și despre despre eficiența medicamentelor.

„Singura șansă ca pandemia să fie ținută sub control și eradicată este vaccinarea. Toate argumentele pseudo-științifice despre pericolul vaccinării sunt infirmate de viața de zi cu zi. Medicamentele oferă șansa de a te vindeca, dar nu îți garantează vindecarea, pe când vaccinarea îți dă posibilitatea ca organismul să se apere în fața infectării”, a concluzionat dr. Gheorghe Carp, fost manager al Spitalului Județean, actualmente vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate, din Senatul României.

Situații-limită cu tineri, în UPU

Dr. Hadrian Borcea s-a referit la incidența crescută COVID-19 inclusiv în rândul tinerilor și a prezentat situații-limită cu care se confruntă în Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean:

”Acest val 4 a afectat prin gravitate în special tinerii, numărul de cazuri grave la tineri fiind mult mai mare decât în celelalte valuri. Din păcate, am avut tineri de 30-40 de ani, fără comorbidități și nevaccinați, care s-au prezentat în ultima fază, când nu s-a mai putut face nimic. Explicația acestei situații este că la tineri apare ceea ce numim hipoxemia veselă, situație în care corpul sănătos nu observă lipsa oxigenului din sânge. Am avut un tânăr cu saturația de oxigen 10%, pe care corpul o tolera. Nu ne venea să credem, am crezut că aparatul nu înregistrează corect. Dar nu era așa, în scurt timp simptomele au început să se manifeste accelerat și în formă gravă”, a declarat medicul.

Oamenii își pun o mare încredere în medicamentele care tratează simptomele acestei boli, și e normal să fie așa. Dr. Gheorghe Carp a explicat însă că, având în vedere boala atipică, multe au fost situațiile în care faza de debut a bolii a fost depășită, pacientul neavând nici un simptom, iar medicamentele nu au mai avut efect.

”Lumea se leagă de iluzia că în cazul apariției bolii vor apela la tratamentul medicamentos, uitând sau neștiind că în cazul acestui virus atipic tratamentul trebuie aplicat extrem de rapid, iar în multe situații pacientul nu manifestă la debut nici un simptom care să-l îngrijoreze”, a explicat dr. Carp.

În cadrul dezbaterii, invitații au făcut o comparație cu boala secolului nostru, cancerul, boala de care se tem foarte mulți oameni și care, potrivit statisticilor, este în creștere.

Boala COVID-19, spun aceștia, se manifestă la fel ca boala oncologică. Pacientul o duce de foarte multe ori pe picioare fără să știe, iar în momentul în care ajunge la medic este extinsă sau inoperabilă. Paradoxul este că dacă oamenii ar avea la dispoziție un vaccin pentru cancer, care să îi apere de boala oncologică, l-ar accepta foarte ușor, a arătat dr. Hadrian Borcea.

Despre copii, gravide și infertilitate

Medicul de familie dr. Ramona German a răspuns punctual la temerile pe care le au părinții, legate de reacții adverse, explicând că singura contraindicație pentru vaccinul anti-Covid este alergia cunoscută la unul dintre componentele vaccinului. „În cazul vaccinării, riscurile de reacții adverse sunt minore, față de riscurile îmbolnăvirii”, a arătat dr. Gherman. Aspectul a fost întărit de către dr. Hadrian Borcea, medic-șef UPU SMURD Bihor.

Medicul de familie dr. Ramona German a insistat asupra importanței prezentării pacienților suspecți de COVID-19 la medicul de familie, încă de la primele posibile simptome. Dr. German a subliniat că, în cazul agravării simptomatologiei, tratamentul intraspitalicesc este cel care conferă șanse ridicate de vindecare, oferind garanția administrării medicamentelor adecvate diferitelor faze ale bolii.

În ceea ce privește vaccinarea copiilor între 5 și 12 ani, specialiștii din dezbatere au explicat că nu există contraindicații, cel mai mare risc fiind faptul că ei sunt principalii vectori în transmiterea bolii către persoanele vulnerabile din jurul lor, cu comorbidități.

Totodată, dr. Gherman a explicat că la femeile însărcinate nu există contraindicații. În schimb, există dovezi că multe dintre gravidele nevaccinate care au făcut COVID-19, ulterior au născut prematur și, implicit, s-au expus riscului ca nou-născutul să necesite terapie intensivă. Specialiștii invitați în studio-ul Primăriei Oradea au adus în discuție și problema infertilității, aspect invocat de unii antivacciniști, pe diferite rețele de socializare. Medicii au demontat această supoziție, arătând că în cei doi ani de pandemie, natalitatea nu a înregistrat scăderi.

Dr. Carp: Și antivacciniștii se vaccinează!

Senatorul Gheorghe Carp a venit și o informație-surpriză, referindu-se la unii colegi din Parlament: „Cei mai mari antivacciniști sunt vaccinați! Am asistat la situații unde accesul era condiționat de certificatul verde și persoanele în cauză erau acolo. Ca să mergi la restaurantul Senatului, trebuie să prezinți dovada de vaccinare. Propovăduiesc apă, dar beau vin! Atunci pun și eu întrebarea, de ce sunt atât de interesați? Doar să atragă electoratul, pentru că observă că la unii prinde!”.

Sesiune prelungită de întrebări și răspunsuri, pe email

Campania de informare va continua cu alte trei dezbateri, la care vor participa foști pacienți COVID, preoți și lideri ai comunităților religioase, precum și cadre medicale din prima linie. În toată această perioadă, răspunsuri la întrebările bihorenilor sunt oferite de către medicul epidemiolog dr. Anca Hnatiuc, prin intermediul adresei de email covid19@oradea.ro, creată special în acest scop. Cetățenii vor putea trimite întrebări, pe durata lunilor noiembrie și decembrie.

”Este adevărat că fiecare om are liberul arbitru, dar când ești un profesionist în medicină și te axezi în activitatea ta pe sănătatea publică, nu poți să nu prezinți riscurile pe care le aduce îmbolnăvirea cu COVID-19. Nu poți să nu le explici oamenilor că singura soluție de prevenție este vaccinarea”, a precizat dr. Ramona German, referindu-se la colegii săi de breaslă.

Dezbaterea poate fi urmărită în întregime accesând următorul link:   https://www.facebook.com/PrimariaOradea/videos/612076159842255  

Distribuie informația
Alte știri