DIICOT Oradea a trimis la instanta dosarul „Lavanda”. Vezi cat au castigat medicii si farmacistii implicati in decontarea retetelor fictive

Prin reteaua coordonata de patronii S.C. LAVANDA FARM S.R.L. aproape 14.000 de reţete fictive au fost decontate de către CAS Bihor, pe numele a peste 3.000 de pacienți. Cei care au beneficiat de pe urma celor peste 500.000 de euro obținuți ilegal sunt zece medici, o farmacistă și „patronii”

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor CIOBOTARU LAURA DANIELA, CIOBOTARU ADRIAN SERGIU, BOTA IOAN SERGIU, GUIAȘ SERGIU EMANUEL, BARBEŞ DIXINA, BĂRBURAȘ PAUL MIRCEA, ȘOVRE RAMONA LAURA, ȚUȚU LIDIA LAVINIA, STAMATIAN LIVIU, NEMETH ELVIRA, PETO ENIKO, GHIURĂU IOAN CORNEL, DUMBRAVĂ LARISA MIHAELA, BUGARIU IOAN şi DARVAȘ ILONA, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, fals informatic, evaziune fiscală.

Iata ce spun procurorii:

Prin actul de sesizare s-a reţinut că în perioada 2012 – 2015, inculpații Ciobotaru Laura Daniela, Ciobotaru Adrian Sergiu, Bota Ioan Sergiu și Guiaș Sergiu Emanuel au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârşirea de acte de evaziune fiscală prin înregistrarea în evidențele contabile ale S.C. LAVANDA FARM S.R.L. de cheltuieli fictive cu aprovizionări de medicamente de la S.C. ALISMA FARM S.R.L. Bihor, S.C. ANNET FARM S.R.L. Bihor, S.C. AZRAM PHARM S.R.L. Bihor, S.C. CHAMILLA S.R.L. Bihor și S.C. FARMACIA ROZA S.R.L. Bihor, operațiuni prin care s-a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 234.739 lei, reprezentând T.V.A. dedus ilegal;

– decontarea ilegală din bugetul C.A.S. de medicamente compensate sau gratuite, prin intermediul S.C. LAVANDA FARM S.R.L., în baza unor rețete medicale false emise de medicii inculpați Țuțu Lidia Lavinia, Stamatian Liviu, Vereș Pop Oana Maria, Șovre Ramona Laura, Dumbravă Larisa Mihaela, Nemeth Elvira, Bugariu Ioan, Ghiurău Ioan Cornel, Peto Eniko și Darvaș Ilona, persoane care au aderat la grupul infracțional constituit anterior, prejudiciindu-se astfel bugetul asigurărilor sociale de sănătate cu suma de 2.475.336,21 lei.

În cadrul grupului infracțional organizat inculpații aveau sarcini precise, după cum urmează:

– inculpații Ciobotaru Laura Daniela și Ciobotaru Adrian Sergiu l-au racolat și determinat pe inculpatul Bota Ioan Sergiu, care la rândul său, în baza unor înțelegeri prealabile, l-a determinat pe inculpatul Guiaș Sergiu Emanuel să identifice și să determine două persoane să preia părțile sociale ale S.C. CHAMILLA FARM S.R.L. și S.C. ALISMA FARM S.R.L., prin intermediul cărora s-au generat, pentru a se crea aparența unor aprovizionări de medicamente, un număr de 92 de facturi fiscale în valoare de 620.284,22 lei din care TVA în valoare de 51.216 lei.

– inculpații Ciobotaru Laura Daniela și Ciobotaru Adrian Sergiu au determinat-o pe inculpata Barbeș Dixina să emită prin intermediul S.C. FARMACIA ROZA S.R.L., pentru a se crea aparența unor aprovizionări de medicamente, un număr de 403 facturi fiscale în valoare de 1.865.414,62 lei din care TVA în valoare de 154.034 lei.

– inculpații Ciobotaru Laura Daniela și Ciobotaru Adrian Sergiu l-au determinat pe inculpatul Bărburaș Paul Mircea să emită prin intermediul S.C. AZRAM PHARM S.R.L. și S.C. ANNET FARM S.R.L., pentru a se crea aparența unor aprovizionări de medicamente, un număr de 166 facturi fiscale în valoare de 706.635,93 din care TVA în valoare de 29.489.

– inculpații Ciobotaru Adrian Sergiu și Ciobotaru Laura Daniela i-au determinat pe medicii inculpați Țuțu Lidia Lavinia, Stamatian Liviu, Vereș Pop Oana Maria, Șovre Ramona Laura, Dumbravă Larisa Mihaela, Nemeth Elvira, Bugariu Ioan, Ghiurău Ioan Cornel, Peto Eniko și Darvaș Ilona să adere la gruparea infracțională și să emită, în perioada 2012 – 2015, un număr de 13.305 reţete medicale fictive pe numele a 3.049 pacienţi, structurat pe fiecare medic după cum urmează:

– medicul inculpat Șovre Laura Ramona a emis un număr de 631 de rețete medicale fictive, în valoare de 201.094,23 lei;

– medicul inculpat Țuțu Lidia Lavinia a emis un număr de 255 de rețete medicale fictive, în valoare de 42.579,53 lei;

– medicul inculpat Nemeth Elvira a emis un număr de 1624 de rețete medicale fictive, în valoare de 336.091,62 lei;

– medicul inculpat Dumbravă Larisa Mihaela a emis un număr de 477 de rețete medicale fictive, în valoare de 73.789,04 lei;

– medicul inculpat Peto Eniko a emis un număr de 2.268 de rețete medicale fictive, în valoare de 575.659,30 lei;

– medicul inculpat Ghiurău Ioan Cornel a emis un număr de 1.368 de rețete medicale fictive, în valoare de 348.485,49 lei;

– medicul inculpat Bugariu Ioan a emis un număr de 2.724 de rețete medicale fictive, în valoare de 338.048,11 lei;

– medicul inculpat Vereș Pop Oana Maria a emis un număr de 2.797 de rețete medicale fictive, în valoare de 431.215,13 lei;

– medicul inculpat Darvaș Ilona a emis un număr de 401 de rețete medicale fictive, în valoare de 21.860,05 lei;

– medicul inculpat Stamatian Liviu a emis un număr de 760 de rețete medicale fictive, în valoare de 106.513,71 lei;

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor.

Facem precizarea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

foto: voceatransilvaniei.ro

Distribuie informația
Alte știri