Din 15 decembrie, APIA autorizează plaţile pentru programul de susţinere a producţiei de legume

Autorizările la plată pentru programul de susţinere a producţiei de legume vor începe în 15 decembrie, fiind depuse 14.239 de cereri, a anunţat, vineri, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Adrian Pintea.

„Ca scheme de plată pe care APIA le-a implementat în 2021, care au fost pentru prima dată la noi, avem programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru 2021, fostul program ‘Tomata’, care până în acest an s-a derulat prin direcţiile agricole judeţene, dar anul acesta ministerul a hotărât să-l acorde prin APIA, unde avem un plafon alocat de 150 milioane lei. Valoarea maximă e de 2.000 de euro pe beneficiar, pentru 1.000 mp. A fost extins faţă de fostul program şi se acordă pentru mai multe legume: ardei gras, ardei lung, castraveţi, tomate, vinete. Aceste cereri au fost depuse, avem 14.239 de cereri. Au fost finalizate şi controalele pe teren şi acum fermierii aşteaptă aceşti bani. Începând din 15 decembrie vom face şi autorizările la plată şi imediat vom face plata şi pentru aceşti beneficiari, deoarece toate ajutoarele de stat, şi acestea fiind ajutoare de minimis, trebuie plătite în 2021, fiind bugetate pentru acest an”, a explicat Pintea, la Romanian Food & Agribusiness Conference, organizată de BusinessMark.

Un alt program menţionat de directorul APIA este cel de susţinere a producţiei de plante aromatice, respectiv busuioc, cimbru, coriandru, fenicul şi muştar, cu o alocare financiară de 6 milioane de lei. Au fost depuse 88 de cereri, din care 50 declarate eligibile.

Distribuie informația
Alte știri