Din cauza modificarilor legislative, veniturile ONG-urilor vor fi mai mici in 2019

<a href="https://pixabay.com/users/zenobresson/">zenobresson</a> / Pixabay

De anul acesta, declaraţia 230, pentru a redirecţiona 2%, respectiv 3,5% din impozitul pe venit unei asociaţii neguvernamentale, poate fi depusă doar până pe 15 martie, nu până pe 25 mai, ca până acum.
Scurtarea perioadei pentru depunerea declaratiilor, dar și scăderea bazei de impozitare de la 16 la 10 la sută vor duce la o diminuare drastică a veniturilor, atrag atenția reprezentanții asociațiilor si ONG-urilor care cer prelungirea termenului.

„Anul acesta, asociatiile si ONG-urile au un nou impediment in colectarea unor venituri din sponsorizari, schimbandu-se data pana la care se pot depune declaratiile 230 pana la 15 martie in loc de 25 mai. Aceasta masura va pune noi bete in roate activitatii ONG-urilor in sensul ca vor avea parte de o finantare mult mai mica”, spune Flavius Bunoiu, reprezentantul Asociatiei „Cultura in miscare”.

De anul acesta, contribuabilii pot cere angajatorului reţinerea la sursă a sumelor redirecţionate către ONG-uri. Anul trecut, doar o treime dintre cei care ar fi putut să completeze declaraţia 230 au făcut acest efort.

Societățile plătitoare de impozit pe profit pot efectua sponsorizări cu respectarea condițiilor prevăzute din legea sponsorizării. În mod similar, microîntreprinderile pot face sponsorizări, ocazie cu care reduc impozitul pe venitul microîntreprinderii cu procentul de 20%.

Insa, pentru a putea fi aplicate aceste facilități fiscale se introduce o altă condiție, respectiv ca organizația fără scop patrimonial sau unitatea de cult să fie înregistrate într-un registru al beneficiarilor de sponsorizări, ținut de ANAF. Problema este insa registrul nu este functional iar surse din finante spun că va fi on-line abia din 1 aprilie .

zenobresson / Pixabay
Distribuie informația
Alte știri