Discriminarea, în toate formele sale, prevenită de polițiștii bihoreni în cea de-a doua zi a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”

Luni, 23 mai a.c., în cea de-a doua zi a evenimentului național „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat activități de prevenire a discriminării în toate formele acesteia.

Astfel, în intervalul orar 10.00 – 12.00, sub genericul „Arta de a trăi frumos cu ceilalți”, polițiștii de prevenire bihoreni, alături de elevii Liceului de Arte din municipiul Oradea au fost prezenți la Centrul Şcolar de Educație Incluzivă Cristal Oradea, unde au desfășurat activități preventive de informare a elevilor cu privire la tema zilei, prevenirea discriminării.

Polițiștii de prevenire bihoreni au interacționat cu elevii centrului pe teme de nondiscriminare. De asemenea, în cadrul activității preventive, alături de elevii Liceului de Arte Oradea, copiii de la Centrul Şcolar de Educație Incluzivă Cristal Oradea au transpus în imagini, prin desene și pictură, mesaje pozitive, privind răbdarea, respectul, generozitatea și toleranța de care ar trebui să dăm dovadă unii față de alții, mesajul dominant fiind faptul că „Împreună putem construi o lume mai bună!” (anexăm foto).

Tot luni, 23 mai a.c., în intervalul orar 13.00 – 14.00, polițiștii de prevenire bihoreni au fost prezenți la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea, unde, sub sloganul „Suntem diferiți, dar egali! Spune nu discriminării!”, au continuat activitățile de prevenire a discriminării, în cadrul unei acțiuni organizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Polițiștii de prevenire bihoreni au interacționat cu elevii Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din municipiul Oradea, le-au explicat acestora care sunt criteriile de discriminare stabilite de legislația românească, precum rasa, naționalitatea, etnia, limba, religia, categoria socială, convingeri, sex, orientarea sexuală, vârsta, handicapul, boala cronică necontagioasă, infectarea cu HIV, apartenența la o categorie defavorizată, precum și orice alte criterii care pot conduce la restrângerea sau înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege.

În interacțiunea cu elevii, polițiștii de prevenire bihoreni le-au transmis copiilor, prin intermediul unor povești și a unor exemple adecvate categoriei de vârstă, informații utile despre ce este discriminarea, cum o pot preveni, despre stereotipuri și prejudecăți, iar elevii au aflat și cui trebuie să se adreseze în cazul în care se simt discriminații pe diverse criterii (anexăm foto).

Invitatul polițiștilor de prevenire bihoreni la această activitate a fost dl. Ionel Cordovan, inspector școlar, profesor de limba rromani, care le-a vorbit elevilor despre tradițiile și obiceiurile acestei etnii, despre formele discriminării și efectele asociate acesteia.

Distribuie informația
Alte știri