Doi experti ai Bancii Mondiale sustin ca Oradea se află în topul orașelor magnet din România

Marcel Heroiu și Marius Cristea, ambii experți seniori ai Băncii Mondiale au reușit prin prezentările lor in cadrul evenimentului intitulat ”Orașe Magnet – cazul Oradea” să creeze o imagine de ansamblu a dezvoltării socio-economice a României din ultimii 17 ani, dar și a factorilor care au generat sau dimpotrivă au împedicat dezvoltarea unei urbe.

Despre Oradea, cu cei aprox. 200.000 de locuitori, experții Băncii Mondiale au spus că este un oraș atractiv prin oferta de locuri de muncă pe care o are și prin calitatea ridicată a vieții pe care o oferă, aflandu-se pe locul 7 din totalul orașelor din România.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, municipiul resedentia de judet a Bihorului are aceeași zonă funcțională cu a orașului Galați, care este al doilea oraș industrial al României.

Cu un profil industrial pronunțat, Oradea face parte din topul orașelor tarii care se extind către periferie.

Un alt factor care arată că municipiul de pe Crisul Repede este un adevărat motor de dezvoltare este numărul foarte mare de navetiști pe care îl atrage, respectiv cca 35.000 de oameni care vin aici să lucreze.

Experții Băncii Mondiale au recomandat administrației publice să continue politicile de dezvoltare începute: având în vedere profilul industrial al orașului axarea în continuare pe educația vocațională (școli profesionale); politica de retenție a populației tinere în oraș prin oferirea de spații de locuire, joburi bine plătite; continuarea dezvoltării infrastructurii și dezvoltarea trasportului public metroplitan; dezvoltarea parteneriatului cu firmele private; îmbunătățirea comunicării cu orașele din această regiune (Cluj, Timișoara, Bistrița etc) printr-un schimb de promovare reciprocă.

Distribuie informația
Alte știri