Doi „pionieri” austrieci se întorc la Oradea

Filarmonica orădeană vă invită joi, de la ora 19, la Basilica Romano-Catolică pentru a vă bucura de arta pionierilor muzicii simfonice pe malurile Crișului Repede. Programul serii va cuprinde lucrări din creația lui Michael Haydn și Carl Ditters von Dittersdorf.

Cei doi compozitori austrieci angajați de episcopul Adam Patachich, alături de Kappelmaister Vaclav Pichl au înscris Oradea pe harta muzicii europene pentru circa zece ani. Michael Haydn, fratele mai mic al celebrului Joseph Haydn, a lucrat la Oradea și Beiuș între 1757 -1763, punând bazele orchestrei episcopiei orădene, după model vienez. De la Oradea a plecat la Salzburg, la început ca muzician la curte și Kappelmaister, apoi ca organist, înlocuindu-l pe Wolfgang Amadeus Mozart, cu care a fost prieten. La Oradea, Michael Haydn a fost înlocuit de Carl Ditters von Dittersdorf, care împreună cu concertmaister Vaclav Pichl au continuat dezvoltarea orchestrei episcopului Patachich. Lucrările lor se înscriu în tradiția clasicismului vienez, stimulat de ideile iluministe și libertățile date de regina Maria Theresia.

Orchestra orădeană va interpreta joi seara, la Basilica în care au lucrat și cei doi compozitori, Șase Menuete de Michael Haydn, Concertul pentru harpă și orchestră în La Major și Simfonia în la minor de Carl Ditters von Dittersdorf. Solistă va fi harpista Szabo Kati Kinga, profesorul clasei de harpă la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Dirijorul serii va fi Janko Zsolt, unul dintre cei doi dirijori permanenți ai filarmonicii orădene. El se înscrie în linia deschisă de Ervin Acel și continuată de Romeo Rîmbu de a aduce în fața publicului și lucrări ale compozitorilor care au trăit și lucrat la Oradea, nu doar în cele 3-4 centre muzicale europene din secolele XVIII-XIX.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri