Doi pompieri bihoreni au făcut echipă, și în timpul liber, pentru a salva viața unui bărbat

Plutonier adjutant șef Gyorgy Iosif Cristian și plutonier major (rz.) Vereș Adrian, doi pompieri militari bihoreni, primul aflat în activitate și cel de-al doilea în rezervă, au făcut echipă, și în timpul liber, pentru salvarea unui bărbat aflat în stop cardio-respirator.

Se zice că nimic în viață nu este întâmplător, iar evenimentele petrecute în seara zilei de miercuri, 24 august a.c., în Parcul Sânmartin, unde drumurile a doi pompieri bihoreni s-au întâlnit pentru a salva viața unui bărbat, confirmă autenticitatea acestei zicale.

Deși, de obicei, nu are drum în zona respectivă, miercuri seară, plt. adj. șef Gyorgy Iosif Cristian, șef gardă de intervenție în cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, care se afla în timpul liber, a decis, în ultimul moment, să o însoțească pe soția sa la cumpărături, la un magazin situat lângă Parcul din Sânmartin. La un moment dat, în timp ce-și aștepta soția, în mașina parcată la aproximativ 15 metri de parc, a auzit oameni strigând: “Ajutați-l, faceți ceva că moare!”. La auzul strigătelor de ajutor, Cristi a sărit din mașină, a alergat spre parc, și, în interval de câteva secunde, era deja lângă mulțimea care se adunase în jurul unui bărbat căzut pe alee, inert, cu nasul spart, unele persoane trăgând de victimă pentru a încerca să o miște.

Salvator cu o vastă experiență, în câteva clipe, Cristi a îndepărtat oamenii de lângă bărbat, le-a zis să apeleze urgent 112, i-a curățat nasul și cavitatea bucală, care erau pline de sânge, i-a făcut evaluarea primară, în urma căreia a constatat că victima nu respira și nu avea puls, aflându-se în stop cardio-respirator, după care, a început manevrele de resuscitare. În scurt timp, la fața locului a ajuns și Adrian, un fost coleg, aflat în pensie de doi ani, care fusese, de asemenea, șef gardă de intervenție la Garda de Pompieri 1 Mai. Acesta, la rândul lui, trecea prin zonă, când a zărit oamenii agitați din parc, astfel că, s-a alăturat urgent camaradului său, implicându-se în acțiunea de salvare, curățând căile aeriene ale victimei, pentru a nu se îneca cu sânge, în timp ce Cristi efectua masajul cardiac.

Ajuns la locul intervenției, echipajul medical al Serviciului de Ambulanță Județean a continuat manevrele de resuscitare a bărbatului, al cărei puls a revenit, victima fiind astfel, transportată ulterior la spital.

Plutonier adjutant șef Gyorgy Iosif Cristian a participat la sute de acțiuni de salvare de bunuri și oameni, alături de colegi, în timpul misiunilor desfășurate de-a lungul frumoasei cariere pe care o va încheia la începutul lunii viitoare, când va ieși la pensie, cu sentimentul împlinirii profesionale și cu satisfacția sufletească de a fi oferit, șansa de a trăi celor a căror viață a depins de el și de ai săi camarazi.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri