Doing Business: Întreprinzătorii români reușesc mai ușor să demareze o afacere în București, Oradea, Ploiești și Timișoara

man and woman shaking hands in front of laptop

„Este mai ușor pentru întreprinzătorii români să demareze o afacere în București, Oradea, Ploiești și Timișoara, unde înregistrarea TVA durează o săptămână, față de două săptămâni în Constanța și aproape trei săptămâni în Craiova. Obținerea autorizațiilor de construire este mai eficientă în Craiova datorită unui proces simplificat de obținere a avizelor în etapa premergătoare construirii. Iași conduce în domeniul racordării la rețeaua de energie electrică, în timp ce Oradea se evidențiază pentru calitatea superioara a administrației funciare și Timișoara pentru performanța în soluționarea litigiilor comerciale”, se arată în Doing Business.

„Întreprinzătorii români se confruntă cu diferite obstacole de reglementare, în funcție de locul în care își stabilesc afacerile. Cele mai mari decalaje există în obținerea autorizațiilor de construire, racordarea la rețeaua de energie electrică și soluționarea litigiilor comerciale. De exemplu, o autorizație de construire se obține în 156 de zile în Oradea, de două ori mai repede decât în Constanța sau Timișoara. Dar, de asemenea, Oradea are cel mai scump proces: la 7,6% din valoarea depozitului, costul este de 4 ori mai mare decât la Cluj, Craiova sau Iași”, menționează sursa citată.

„Soluționarea litigiilor comerciale durează aproape 10 luni în Timișoara, cu trei luni mai repede decât în Brașov și Ploiești. Același lucru durează 12 luni la București. Majoritatea orașelor, cu excepția Brașovului și Ploieștiului, au o performanță peste media UE la soluționarea litigiilor comerciale, iar Oradea, de asemenea, la transferul dreptului de proprietate „, conform Doing Business.

Distribuie informația
Alte știri