Doliu în muzica populară! Tiberiu Ceia s-a stins dar cântecele sale vor rămâne peste generații

Interpretul de muzică populară Tiberiu Ceia a murit, miercuri seară, la vârsta de 82 de ani.

„Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a părăsit în urmă cu câteva minute. Tristețea de a fi pierdut un om și un artist excepțional nu va umbri bucuria și șansa de a-l fi avut aproape ani mulți. Marii artiști trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie. Iar Tiberiu Ceia ne va cânta, peste generații, de drag și de dor. Drum luminat, dragă Tibi”!, au scris, pe pagina de Facebook, colegii de la TVR Timișoara. Interpretul a fost realizator al emisiunii de muzică populară de pe TVR 3 Cântecul de acasă.

Tiberiu Ceia s-a născut pe data de 16 iulie 1940 în Timişoara. Parintii, Aurel funcţionar şi Solomia casnică.

Primele cântece le-a auzit în casa de la mama sa venită din Bihor şi de la tatăl său de la Oraviţa. Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu , în timp ce acestea erau difuzate la Radio . Tot cinci ani avea când, la Gradina Capitol din Timişoara, Tiberiu Ceia a cântat „Cruce albă de mesteacăn” cântec învăţat de la tatăl său.

Debutul oficial a avut loc în anul 1967 , pe scena Operei din Timişoara.

În 1967 a devenit profesor de limba şi literatura română, şi tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanţă”, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi adevenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai.

Tiberiu Ceia şi-a iubit munca, concepţia, creaţia. A fost director de şcoală, director de Ansamblu artistic, redactor şef, apoi director la Studioul TVR Timişoara.

Tiberiu Ceia şi-a dedicat viaţa muzicii populare, iar printre melodiile sale se numără „Frumoasă-i vecina noastră” sau ”Din copită murgu bate”.

Distribuie informația
Alte știri