Dorel Tifor: Ne mândrim că Gojdu a ajuns, prin amplasarea acestei statui, lângă școala noastră

la 100 de ani de la inaugurarea primului an școlar la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, a avut loc sambata, 5 octombrie, dezvelirea statuii reabilitate a marelui mecena Emanuil Gojdu, pe noul amplasament din Parcul 1 Decembrie, la intrarea dinspre colegiu.

Festivitățile au început cu intonarea imnului național „Deșteaptă-te Române!”, și au continuat cu slujba de sfințire a statuii, oficiată de episcopul ortodox Sofronie Drincec. În prezența primarului Ilie Bolojan, a viceprimarului Florin Birta, a directorului Colegiului Național Emanuil Gojdu, Florin Nicoară, a directorului adjunct Anca Mile, a sute de elevi și profesori, dar și în prezența a numeroși foști gojdiști, a avut loc dezvelirea statuii lui Emanuil Gojdu.

Fost profesor de limba română la Colegiul Național Emanuil Gojdu, dl. Dorel Tifor, care și-a petrecut peste jumate de secol în acest liceu ca elev, apoi ca profesor, director și membru în consiliul de administrație, a evocat personalitatea lui Emanuil Gojdu

Despre semnificatia evenimentului a vorbit si primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

El a mai spus ca în semn de respect față de colectivul liceului și în semn de respect pentru cariera profesorului de limba și lieratura română, dl. Dorel Tifor, va propune săptămâna viitoare în ședința Consiliul Local, ca d-lui profesor Dorel Tifor să îi fie decernat titlul de cetățean de onoare al municipiului Oradea.

Emanuil Gojdu s-a născut pe data de 9 februarie 1802, în Oradea, în casa de pe str. Traian Moșoiu, nr. 1. Acesta și-a făcut studiile la Academia de Drept din Oradea și apoi la Academia de Drept din Bratislava. Avocat de prestigiu, acesta a devenit o adevărată autoritate juridică în Ungaria. Neavând urmași, Emanuil Gojdu și-a lăsat averea națiunii române, aceasta fiind administartă de Fundația „Emanuil Gojdu”. Din veniturile fundației au fost acordate burse elevilor și studenților ortodoxi din Transilvania și Ungaria, printre bursierii Gojdu aflându-se: Traian Vuia, Octavian Goga, Teodor Neș, Victor Babeș, Constantin Daicoviciu, Ioan Lupaș etc.

Distribuie informația
Alte știri